Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Έως τον Σεπτέμβριο η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Τσακαλώτος: Έως τον Σεπτέμβριο η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

«Σύντομα» -έως τον Σεπττέμβριο- η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Bloomberg. Μία τέτοια εξέλιξη, όπως εξήγησε, θα προλειάνει το έδαφος για την άρση των capital controls και για σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

«Σύντομα» -έως τον Σεπτέμβριο- η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Μία τέτοια εξέλιξη, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα προλειάνει το έδαφος για την άρση των capital controls και για τη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

«Το QE θα μπορούσε να έρθει μόλις πληρωθεί το χρέος που λήγει τον Ιούλιο», σημείωσε, αναφερόμενος στις πληρωμές της Ελλάδας στις 20 Ιουλίου για ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. «Είμαι πεπεισμένος ότι το ελληνικό χρέος θα είναι επιλέξιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ – και σε συνάρτηση με τις αποφάσεις για το χρέος – «μπορούμε να πούμε ότι τοGrexitθα φύγει οριστικά από το τραπέζι» και τότε θα υπάρξει μεγάλη ροή επενδυτών προς την Ελλάδα, συνέχισε, στο ίδιο αισιόδοξο πνεύμα.

«Εφόσον έχεις το QE, και ανάλογα με την άποψη που έχεις για την κατάσταση του χρέους, μπορείς να βγάλεις το Grexit από το τραπέζι. Μετά θα έχεις έναν καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών η αύξηση της εμπιστοσύνης, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών (του δημοσίου σε ιδιώτες) και η ένταξη στο πρόγραμμα QE θα αντισταθμίσουν τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας.

«Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να υπεραντισταθμίσουν την υφεσιακή επίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα capital controls ο υπουργός σημείωσε ότι καθώς θα αποκαθίσταται η ρευστότητα, η κυβέρνηση σκοπεύει να χαλαρώσει τα capital controls.

«Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ήδη έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν και υπάρχει ένας οδικός χάρτης προς την πλήρη απελευθέρωση. Είμαι αισιόδοξος πως μέχρι το φθινόπωρο θα υπάρχει ουσιαστική αλλαγή» επισήμανε ο υπουργός.

* Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να συμμετάσχει την Πέμπτη ως ομιλητής στο Brussels Economic Forum 2016 και στη θεματική ενότητα «Structural Reforms for Inclusive Growth».

Στο πάνελ, στο οποίο θα μετέχει και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, θα διεξαχθεί στις 13.30-15.00 (τοπική ώρα).

Διαβάστε επίσης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024