Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δεν απαιτείται καμία αλλαγή στα εργασιακά στην Ελλάδα, τονίζει ο ILO
O Γ.Παναγόπουλος πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ο γγ της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ

Δεν απαιτείται καμία αλλαγή στα εργασιακά στην Ελλάδα, τονίζει ο ILO

Την προσήλωσή τους στη θέση ότι «δεν απαιτείται καμία αλλαγή στα εργασιακά στην Ελλάδα» και ως εκ τούτου δεν πρέπει να γίνει, επιβεβαίωσαν ο Γ.Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ και ο γγ της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ, που συζήτησαν για το μείζον ζήτημα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, θέμα που συζητείται έντονα εν όψεις της αξιολόγησης του φθινοπώρου. Έτοιμη για νέες προσφυγές στον ILO για το Ασφαλιστικό, η ΓΣΕΕ.

Το μείζον ζήτημα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και η επιχείρηση επιβολής νέων σκληρών μέτρων, στην ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας -απόρροια, όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ, του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές- τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε στη Γενεύη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ.

Ο κ. Παναγόπουλος με το θέμα των εργασιακών να επανέρχεται στο προσκήνιο εν όψει της αξιολόγησης του φθινοπώρου μετέβη εκτάκτως στη Γενεύη για συνάντηση με τον επικεφαλής του ILO «για να ζητήσουμε κάθε δυνατή βοήθεια, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα».

Στη συνάντηση, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώθηκε η προσήλωση των δυο πλευρών στα πορίσματα του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου του Σεπτεμβρίου του 2014, που διεξήχθη στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ILO, και η οποία κατέληξε σ’ ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων, με το οποίο τονιζόταν η θέση όλων των πλευρών, ότι δεν πρέπει και δεν απαιτείται καμιά αλλαγή στα εργασιακά στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σε δηλώσεις του, αφού υπενθύμισε ότι οι συστάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά θέματα συστηματικά αγνοούνται από την κυβέρνηση και τους δανειστές, επεσήμανε ότι «η επερχόμενη νέα επίθεση στα εργασιακά παραβιάζει Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας».

Ο ίδιος τόνισε ότι κάθε απόπειρα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, καταλύει νόμους και συμβάσεις, ξεπερνώντας κάθε όριο αντοχής των σκληρά δοκιμαζόμενων Ελλήνων εργαζομένων.

Στη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ενημέρωσε τον κ. Ράιντερ ότι η Συνομοσπονδία σε συνεργασία με τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC), είναι έτοιμη να προσφύγει εκ νέου στον εποπτικό μηχανισμό του ILO, ώστε να επικαιροποιήσει προηγούμενες προσφυγές της ΓΣΕΕ, σχετικά με το ασφαλιστικό, καταγγέλλοντας την «άνευ προηγουμένου μονομερή επίθεση της κυβέρνησης» σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Τέλος, στον ILO θα προσφύγει η ΓΣΕΕ και για το ζήτημα της εκπροσώπησης των εργαζομένων / ασφαλισμένων στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, αφού με την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση «περιορίζεται σε βαθμό αποκλεισμού η δημοκρατική και ουσιαστική εκπροσώπηση εκείνων που πραγματικά χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα».

Παναγόπουλος: Μην λέει η κυβέρνηση ότι θα μας προστατεύσει

«Η κυβέρνηση υπογράφοντας το 3ο Μνημόνιο υπέγραψε να μείνει ανοιχτό το κουτί της Πανδώρας με τα εργασιακά, που τίποτα καλό δεν προβλέπεται» δήλωσε χθες (Δευτέρα) ο Γ.Παναγόπουλος και ενώ είχε ανάψει η συζήτηση περί πιθανής κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού και απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, ενδεχόμενα που η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει.

«Προσπαθούν με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα να πείσουν ότι τα εργασιακά αφορούν στα λεγόμενα συνδικαλιστικά προνόμια. Δεν υπάρχει ψευδέστερο πράγμα» πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.

«Επιμονή των δανειστών» τόνισε «είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η εισαγωγή του λοκ –αουτ, το να γίνει πιο δύσκολη η προκήρυξη των απεργιών.»

» Απέναντι σε αυτά, προφανώς και θα αντιδράσουμε. Αύριο μεταβαίνω εκτάκτως στη Γενεύη, όπου θα έχω συνάντηση με τον επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, για να ζητήσουμε κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα».

«Τη μεγάλη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, αλλά μη μας λέει ότι θα μας προστατεύσει, όπως προστάτευσε το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια. Τέτοια προστασία, θα είναι απόλυτη καταστροφή και για τα εργασιακά δικαιώματα» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος, εντείνοντας την κόντρα με την κυβέρνηση, που συχνά-πυκνά του υπενθυμίζει ότι στο δημοψήφισμα είχε ταχθεί υπέρ του «ναι» για την αποδοχή μιας συμφωνία πολύ χειρότερη από αυτή που τελικά εφαρμόζεται.

Αργυρώ Τσατσούλη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024