Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνδυαστική θεραπεία αλλάζει τα δεδομένα στον καρκίνο παγκρέατος

Συνδυαστική θεραπεία αλλάζει τα δεδομένα στον καρκίνο παγκρέατος

Μια νέα συνδυαστική θεραπεία αλλάζει το τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος σύμφωνα με στοιχεία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Μια νέα συνδυαστική θεραπεία αλλάζει το τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος σύμφωνα με στοιχεία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Χειρουργικής Τζον Νεοπτόλεμο του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, ανακοίνωσε ότι ο συνδυασμός γεμσιταμπίνης και καπεσιταμπίνης αυξάνει την πενταετή επιβίωση των ασθενών από το 16% στο 29%.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή του νέου συνδυασμού σε 732 ασθενείς σε νοσοκομεία τεσσάρων χωρών. Στους ασθενείς, που είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε χειρουργική επέμβαση, δόθηκε είτε ένα από τα δύο φάρμακα, είτε συνδυασμός τους.

Η μελέτη έδειξε ότι, με τον νέο συνδυασμό, η μέση επιβίωση των ασθενών αυξήθηκε από 25 σε 28 μήνες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών (29%) ανταποκρίθηκαν πολύ καλά, με αποτέλεσμα να ζουν πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία.

«Η κλινική δοκιμή δείχνει ότι ο εν λόγω φαρμακευτικός συνδυασμός μπορεί να δώσει στους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος πολύτιμους πρόσθετους μήνες ή και χρόνια ζωής, συνεπώς θα πρέπει να αποτελέσει τη νέα βασική θεραπεία γι’ αυτούς τους ασθενείς», σχολίασε ο Δρ Νεοπτόλεμος. Επεσήμανε επίσης ότι, όπως αποδεικνύεται, η χημειοθεραπεία όντως φέρνει αποτελέσματα στον καρκίνο του παγκρέατος, παρόλο που εσχάτως η αντικαρκινική έρευνα έχει εστιασθεί στην ανοσοθεραπεία και στην εξατομικευμένη θεραπεία.

Αν και δεν είναι σαφές γιατί ο νέος συνδυασμός έχει καλύτερα αποτελέσματα, φαίνεται να είναι λιγότερο τοξικός, πράγμα που επιτρέπει στους ασθενείς να ανέχονται τη χορήγηση μεγαλύτερης δοσολογίας. Το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθούν βιοδείκτες στους όγκους, οι οποίοι θα αποκαλύπτουν ποιοί ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν καλύτερα στη νέα θεραπεία.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου, με συνέπεια το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών μετά τη διάγνωση να έχει αλλάξει ελάχιστα εδώ και δεκαετίες. Συχνά, οι ασθενείς ζουν μόνο μερικούς μήνες, επειδή η νόσος είναι επιθετική, αντιστέκεται στη θεραπεία και διαγιγνώσκεται καθυστερημένα λόγω μη σαφών συμπτωμάτων.

Μόνο το 5% των ασθενών περίπου σήμερα ζουν για πέντε χρόνια, ενώ η νόσος εμφανίζει αυξητική τάση διαχρονικά. Περίπου 340.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με τη νόσο παγκοσμίως και άλλοι τόσοι περίπου πεθαίνουν, με τα υψηλότερα ποσοστά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024