Τα περί «Τσαμουριάς» σκίασαν την επίσκεψη Κοτζιά στην Αλβανία
Στη σκιά των δηλώσεων της αλβανικής ηγεσίας για τους Τσάμηδες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, στα Τίρανα. Έξω από το αλβανικό ΥΠΕΞ περίμεναν συγκεντρωμένα περίπου 200 άτομα που διαμαρτύρονταν για το λεγόμενο «τσαμικό ζήτημα». Σε καλό κλίμα η συνάντηση.
Στη σκιά των δηλώσεων της αλβανικής ηγεσίας για τους Τσάμηδες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, στα Τίρανα.
Ο κ. Μπουσάτι υποδέχθηκε τον κ. Κοτζιά στην κεντρική είσοδο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, απέναντι από το οποίο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 άτομα που διαμαρτύρονταν για το λεγόμενο «τσαμικό ζήτημα».
Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Indepentent Balkan News Agency ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών, αρκετή ώρα πριν από την άφιξη του κ. Κοτζιά είχε βγει έξω από το υπουργείο, για να ζητήσει από τους διαδηλωτές, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τσαμικού Κόμματος (PDIU) και αντιπρόεδρο της Βουλής, Σπετίν Ιντρίζι, να αποχωρήσουν χωρίς όμως να εισακουστεί.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών διεξήχθη σε καλό κλίμα. Συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα να αποδώσει τους πρώτους καρπούς.
Στόχος όλων των ενεργειών μας, είπε ο κ. Μπουσάτι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Κοτζιά, θα είναι πώς θα βρούμε λύσεις. Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ, πρόσθεσε, ευχαριστώντας τον κ. Κοτζιά και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο, επισήμανε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.
Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο. Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες, είπε ο κ. Κοτζιάς, πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ βγάζοντας τα βαρίδια του παρεθλόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση.
Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον αλβανό ομόλογό του για τους ανοιχτούς ορίζοντες που -όπως είπε- έχει και επισήμανε ότι όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου. Οι διεθνείς συμφωνίες, επισήμανε, στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και παράγουν διεθνείς δεσμεύσεις.
Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι και το βράδυ είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
Στο πρόγραμμα του υπουργού προστέθηκε για το πρωί της Τρίτης και συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πώς βρέθηκαν τα ρούχα της Σαρλίζ Θερόν στο πλατό του Memento
- Κοζάνη: Ένας τραυματίας από τη φωτιά – Υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο
- Η Ρεάλ Μαδρίτης έκλεισε τη μεταγραφή του Ντιομαντέ – Συμφωνία 100 εκατομμυρίων με τη Λειψία
- Λίβανος: Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ στα νότια εμποδίζουν την ανάπτυξη του στρατού της χώρας
- Πέντε Βόσνιοι ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους στο όρος Ελμπρούς της Ρωσίας
- Αλεξανδρούπολη: Τη ζωή τους έχασαν δύο λουόμενοι από τη Βουλγαρία
- Ο Χεζόνια επέστρεψε στο NBA – Αυτό είναι το συμβόλαιο με τους Καβαλίερς
- Σαντορίνη: Νεκρή βρέθηκε 62χρονη τουρίστρια σε καμπίνα κρουαζιερόπλοιου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)









































![Γαλλία – Ισπανία: Πύρινη λαίλαπα, αυξάνονται διαρκώς οι εκτοπισμένοι – Απειλείται το Μπορντό [Χάρτες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-26T150940Z_789349177_RC2RLMAHM5N8_RTRMADP_5_EUROPE-WEATHER-FRANCE-WILDFIRE-315x220.jpg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442