Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά στα Τίρανα για τους Τσάμηδες

Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά στα Τίρανα για τους Τσάμηδες

Αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία της Αλβανίας, που επαναφέρει το θέμα της «τσαμουριάς», στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα για επαφές με την κυβέρνηση. Το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί τα Τίρανα «αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

Αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία της Αλβανίας, που επαναφέρει το θέμα της «τσαμουριάς», στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα για επαφές με την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει: «H Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.

» Αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

» Ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός μεταξύ γειτόνων προϋποθέτει σοβαρότητα, σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της ιστορίας και όραμα για σχέσεις που δεν θα επηρεάζονται, βέβαια, από την κατάφωρη, ηθελημένη ή μη, διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας αλλά θα βασίζονται στην οικοδόμηση επάνω σε ισχυρά θεμέλια ενός μέλλοντος που θα διασφαλίζει ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, προκλητική εκ μέρων των Τιράνων θεωρείται η κίνηση του αλβανού ΥΠΕΞ Μπουσάτι να εγείρει θέμα Τσάμηδων μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτική εκπομπή.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε μέσω κύκλων ότι «τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται», ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η αλβανική κυβέρνηση ενεθάρρυνε παρασκηνιακά τσαμική οργάνωση (Democratic Foundation Chameria II με έρα τη Χάγη) να καταθέσει αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο για την αναγνώριση «γενοκτονίας» σε βάρος σε βάρος των Τσάμηδων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024