Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομπάμα: Ο σπουδαίος Μοχάμεντ Άλι «πάλεψε για εμάς»

Ομπάμα: Ο σπουδαίος Μοχάμεντ Άλι «πάλεψε για εμάς»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στον θρυλικό πυγμάχο Μοχάμεντ Αλι, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας του για φυλετική δικαιοσύνη και θρησκευτική ανεκτικότητα «συγκλόνισε την υφήλιο» και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στον θρυλικό πυγμάχο Μοχάμεντ Αλι, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας του για φυλετική δικαιοσύνη και θρησκευτική ανεκτικότητα «συγκλόνισε την υφήλιο» και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς.

«Ο Μοχάμεντ Αλι συγκλόνισε τον κόσμο. Και ο κόσμος είναι καλύτερος. Όλοι εμείς είμαστε καλύτεροι για αυτόν το λόγο» επισήμανε ο Ομπάμα σε μια μακροσκελή ανακοίνωση όπου εξήρε τα επιτεύγματα του σπουδαίου αθλητή.

Ο Αλι απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 74 ετών, δίνοντας μάχη τα τελευταία τριάντα χρόνια με την ασθένεια Πάρκινσον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει ένα ζευγάρι γάντια του Αλι στο προσωπικό του γραφείο, σημείωσε ότι για εκείνον ο πυγμάχος ήταν «ένας άνδρας που πάλεψε για εμάς. Στάθηκε στο ύψος των (Μάρτιν Λούθερ) Κινγκ και (Νέλσον) Μαντέλα. Αντιστάθηκε στα δύσκολα. Μίλησε άφοβα όταν κανείς άλλος δεν μπορούσε» να το κάνει.

Ο Ομπάμα, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, επικαλέστηκε το γνωστό απόφθεγμα του Αλί, «Είμαι η Αμερική»:

«Είμαι το κομμάτι εκείνο που δεν θα αναγνωρίζετε. Όμως συνηθίστε με—μαύρος, γεμάτος αυτοπεποίθηση, αλαζόνας. Το όνομά μου, όχι το δικό σας. Η θρησκεία μου, όχι η δική σας. Οι στόχοι μου, οι δικοί μου στόχοι. Συνηθίστε με».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται στην Φλόριντα όπου εξασκείται στο γκολφ, υπογράμμισε ότι ο αγώνας του Αλί «τον έκανε να αποκτήσει εχθρούς από κάθε πλευρά, είχε ως αποτέλεσμα τον διασυρμό του και παραλίγο να τον στείλει στην φυλακή. Ωστόσο ο Αλί ύψωσε το ανάστημά του. Και η νίκη του μας βοήθησε να συνηθίσουμε την Αμερική που αναγνωρίζουμε σήμερα».

Ο Αλι «μπορούσε να είναι απρόσεκτος με τον λόγο του» αλλά, όπως τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, «το υπέροχο, μεταδοτικό, ακόμα κι αθώο πνεύμα του στο τέλος τον βοήθησε να κερδίσει όλο και περισσότερους θαυμαστές από αντιπάλους».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δεν παρέλειψε να επισημάνει τον χρόνο που πέρασε ο Μοχάμεντ Αλι στο πλευρό άρρωστων παιδιών.

«Παρακολουθήσαμε έναν ήρωα να ανάβει μια δάδα και να δίνει μάχη στον σημαντικότερο αγώνα του στη διεθνή σκηνή για μία ακόμη φορά: τη μάχη εναντίον της ασθένειάς του που κατέστρεψε το κορμί του, δεν κατάφερε ωστόσο να σβήσει την σπίθα από τα μάτια του» κατέληξε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024