Για την κορύφωση της υπερχείλισης του Σηκουάνα ετοιμάζεται το Παρίσι σε υψηλή επιφυλακή, με το ποτάμι να αναμένεται να φτάσει τα έξι μέτρα -ενώ εδώ και ημέρες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα βρίσκονταν κάτω από το νερό εξαιτίας των βροχοπτώσεων. Κλειστά τα μουσεία του Λούβρου και του Ορσέ ώστε να απομακρυνθούν τα έργα, για προληπτικούς λόγους.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε επίσης δεύτερος θάνατος στη χώρα εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενός 74χρονου στο Σέιν-ε-Μαρν.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, το κύμα κακοκαιρία σε βόρεια και κεντρική Γαλλία όπως και στη νοτιοδυτική Γερμανία φέρει πλημμύρες στις δύο χώρες και στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11 άτομα.

Την Παρασκευή, ο Σηκουάνας στο Παρίσι συνεχίζει να φουσκώνει σε επίπεδα που, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, είχαν καταγραφεί τελευταία φορά το 1982. Μέσα στην ημέρα, η στάθμη στην πρωτεύουσα προβλέπεται να αγγίξει τα 6 μέτρα. Η άνοδος της στάθμης του Σηκουάνα οδήγησε στο κλείσιμο υπόγειας γραμμής του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου RER που περνάει από το κέντρο της πόλης. Ήδη έχουν κλείσει πάνω από 40 πάρκα και δημόσιοι χώροι στη γαλλική πρωτεύουσα εξαιτίας του νερού.

Οι πληγές από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών σε άλλες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Γαλλίας, κυρίως στις περιφέρειες Σέιν-ε-Μαρν και Λουαρέ, δεν έχουν ακόμη κλείσει.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στις δύο περιφέρειες δεν είχαν ακόμη ρεύμα πάνω από 20.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με την υπηρεσίες ηλεκτροδότησης Enedis. Ωστόσο, στο Σέιν-ε-Μαρν το επίπεδο επιφυλακής έπεσε από το κόκκινο στο πορτοκαλί, όπου πλέον βρίσκονται και οι 13 περιφέρειες στο κέντρο της χώρας. 

Μεταξύ των βαρύτερα πληγεισών περιοχών είναι το Νεμούρ, από όπου 3.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

O πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα οι περιφέρειες θα κηρυχθούν σε φυσική καταστροφή, ώστε να μπορέσουν να κινητοποιηθούν ευκολότερα κεφάλαια για την αποκατάσταση των ζημιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο