
Το προσχέδιο με τις προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση
Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται το προσχέδιο των προτάσεων της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μεταξύ άλλων προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής, ώστε να διασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα.
Ο συντονιστής για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Κώστας Τασούλας, παρουσίασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσχέδιο πρότασης για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
- Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.
- Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.
- Η δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.
- Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.
- Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.
- Η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.
- Η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.
- Η απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
- Η κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.
Το προσχέδιο θα τεθεί σε διάλογο με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και ευρύτερα με στόχο τον εμπλουτισμό του, ώστε σύντομα σε ειδική εκδήλωση να γίνει η παρουσίαση της τελικής πρότασης της Νέα Δημοκρατία η οποία και θα κατατεθεί στην Βουλή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουκρανία: Ευρωπαίοι σύμμαχοί της «συζητούν» εμπλοκή της Ρωσίας σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου
- Τουρκία: Η αυταρχική διολίσθησή της στο επίκεντρο της Επιτροπής Tom Lantos στο Κογκρέσο των ΗΠΑ
- Λίβανος και Ισραήλ συμφώνησαν υπό τον Τραμπ και χωρίς τη Χεζμπολά να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός
- Κολομβία: Ο υποψήφιος της αριστεράς καταγγέλλει την «επέμβαση» του Τραμπ στα πολιτικά πράγματα της χώρας
- Ιράν: «Η επιχείρηση Επική Οργή τελείωσε», λέει ο Ρούμπιο
- Χιλή: Συγκρούσεις φοιτητών με την αστυνομία στο περιθώριο διαδήλωσης κατά της λιτότητας