
Πρόσκληση για την Αγία Πετρούπολη αποδέχθηκε ο Γιούνκερ
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποδέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Η παρουσία του δεν ήταν βέβαιη και η επίσκεψη στη Ρωσία -πρώτη κορυφαίου αξιωματούχου τα τελευταία δύο χρόνια- έρχεται ενώ η ΕΕ καλείται να εξετάσει την ανανέωση των κυρώσεων.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποδέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Η παρουσία του δεν ήταν βέβαιη και η επίσκεψη στη Ρωσία -πρώτη κορυφαίου ευρωπαίου αξιωματούχου τα τελευταία δύο χρόνια- έρχεται ενώ η ΕΕ καλείται να εξετάσει την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
«Ο πρόεδρος Γιούνκερ προσεκλήθη και σχεδιάζει να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στις 16 Ιουνίου», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος.
Σχολιάζοντας, το Κρεμλίνο ανέφερε πως δεν θεωρεί «καμπή στις διμερείς σχέσεις» την αποδοχή της πρόσκλησης από Γιούνκερ. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «υποδέχεται θετικά το διάλογο με την Ευρώπη».
Πριν από δέκα ημέρες, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν ο πρόεδρος της Κομισιόν θα αποδεχθεί την πρόταση του Κρεμλίνου, ωστόσο ρώσοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν βέβαιοι για την παρουσία του εκεί.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα είναι ο πρώτος επικεφαλής οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα επισκεφθεί τη Ρωσία μετά τον Μάρτιο 2014, οπότε και επιβλήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική σύρραξη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ όπως οι χώρες της Βαλτικής και κεντροευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους απέναντι στο ενδεχόμενο συμμετοχής του προέδρου της Κομισιόν στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να εξετάσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που εκπνέουν τον Ιούλιο, με ορισμένους (όπως το Βερολίνο) να εκφράζουν αβεβαιότητα για το εάν πρόκειται να ανανεωθούν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Η δυτική Ευρώπη μπροστά σε ένα –ακόμα- πολύ ζεστό καλοκαίρι – Υψηλές θερμοκρασίες για Μάιο
- Νέα Υόρκη: Τουλάχιστον 16 τραυματίες από πυρκαγιά και έκρηξη σε ναυπηγείο στο Στάτεν Άιλαντ
- Ο Τραμπ συναντήθηκε με κορυφαίους συμβούλους για το Ιράν – Σκέφτεται την επιστροφή στον πόλεμο
- Μαλεντόν: «Είμαστε λαβωμένοι, αλλά όχι νεκροί – Έξτρα κίνητρο οι τραυματισμοί για νίκη στον τελικό»
- Ιταλία: H κυβέρνηση παρατείνει τη μείωση των φόρων στα καύσιμα μέχρι τις 8 Ιουνίου
- Πρώτος τελικός Ευρωλίγκας για τον Σκαριόλο – Ο Γιουλ θα φτάσει τον Σλούκα σε συμμετοχές στα Final Four


