Το Brexit προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες, για αυτό και η ηγεσία της Κομισιόν κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει τους Βρετανούς να μείνουν στην ΕΕ.
{{{ map }}}
Υπάρχει όμως ένα άλλο σημείο της Ευρώπης, όπου η πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση, προκαλεί… νεύρα.

Η Ισπανία δεν έχει κρύψει το… ενδιαφέρον της για το Γιβραλτάρ. Ο ίδιος ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι το έχει χαρακτηρίσει αναχρονισμό, αλλά και την τελευταία αποικία σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αυτό βεβαία δεν σημαίνει τίποτα για τους κατοίκους του, οι οποίοι έχουν δηλώσει (με δημοψήφισμα) ότι είναι μέρος της Βρετανίας.

Αν όμως η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, πώς θα συνεχίσει η αποικία να αποτελεί τμήμα του κοινού ευρωπαϊκού (οικονομικού και όχι μόνο) σπιτιού;

Η Μαδρίτη είχε μια ιδέα: κοινή κυριαρχία με το Λονδίνο.

Όταν όμως το άκουσε ο Πρώτος Υπουργός του Γιβραλτάρ, αντέδρασε: «Λοιπόν, ας δουν την πραγματικότητα. Το Γιβραλτάρ δεν θα γίνει ποτέ ισπανικό.»

Και προκειμένου να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, συνέχισε: «Ο κύριος υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας μπορεί να πάρει αυτή την πρόταση (σ.σ. συγκυριαρχία) και να την βάλει στο βιογραφικό του ή οπουδήποτε αλλού δεν λάμπει ο ήλιος. Να καταγραφεί» είπε ο Φαμπιάν Πικάρντο στον Independent…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ