Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε νέα δίκη για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» η Σιμόν Γκμπαγκμπό

Σε νέα δίκη για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» η Σιμόν Γκμπαγκμπό

Η πρώην πρώτη κυρία της Ακτής Ελεφαντοστού Σιμόν Γκμπαγκμπό, η οποία καταδικάστηκε ήδη από τη δικαιοσύνη της χώρας της σε κάθειρξη 20 ετών για «παραβίαση της κρατικής ασφάλειας», θα εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον της Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά κατηγορούμενη για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», «εγκλήματα κατά των αιχμάλωτων πολέμου» και «εγκλήματα κατά των άμαχων πληθυσμών».

Η πρώην πρώτη κυρία της Ακτής Ελεφαντοστού Σιμόν Γκμπαγκμπό, η οποία καταδικάστηκε ήδη από τη δικαιοσύνη της χώρας της σε κάθειρξη 20 ετών για «παραβίαση της κρατικής ασφάλειας», θα εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η σύζυγος του πρώην προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό, η οποία βρίσκεται φυλακισμένη στο Αμπιτζάν, κατηγορείται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», «εγκλήματα κατά των αιχμάλωτων πολέμου» και «εγκλήματα κατά των άμαχων πληθυσμών», που διαπράχθηκαν κατά την κρίση που ξέσπασε μετά τις εκλογές του 2010-2011.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη.

Η κρίση, που στοίχισε τη ζωή 3.000 ανθρώπων σε διάστημα πέντε μηνών, προκλήθηκε από την άρνηση του Λοράν Γκμπαγκμπό να αναγνωρίσει τη νίκη του αντιπάλου του Αλασάν Ουαταρά στις προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο του 2010.

Η Σιμόν Γκμπαγκμπό, 66 ετών, διώκεται επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Το Αμπιτζάν αρνείται όμως τη μεταγωγή της, ισχυριζόμενο ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσει υποδειγματική δικαιοσύνη στην Ακτή Ελεφαντοστού.

«Οι κατηγορίες αυτές έχουν επινοηθεί για να ικανοποιηθεί μια συγκεκριμένη διεθνής κοινότητα. Είναι κρίμα. Φτάνει πια» δήλωσε ο Ματυρίν Ντιραμπού, ένας από τους δικηγόρους της Σιμόν Γκμπαγκμπό, καταγγέλλοντας παράλογες κατηγορίες εναντίον της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024