Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν σε Netflix, Amazon: Το 20% των παραγωγών να είναι ευρωπαϊκές

Κομισιόν σε Netflix, Amazon: Το 20% των παραγωγών να είναι ευρωπαϊκές

...

Αγγελική Στελλάκη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επιδιώξει την επιβολή ποσοστώσεων για υπηρεσίες on-demand και streaming ταινιών και τηλεοπτικών σειρών όπως το Netflix και το Amazon Prime.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ζητά από τις υπηρεσίες να προσφέρουν στους χρήστες ευρωπαϊκό περιεχόμενο κατά τουλάχιστον 20% σε ταινίες και σειρές.

Παράλληλα, πιέζει να δοθεί σε μεμονωμένα κράτη – μέλη της ΕΕ να αναγκάζουν τις υπηρεσίες να επενδύσουν σε ευρωπαϊκές ταινίες και σειρές.

Η πρόταση της Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να ζητούν από τις υπηρεσίες on-demand που είναι διαθέσιμες στη χώρα τους να συνεισφέρουν οικονομικά σε ευρωπαϊκές δημιουργίες, ανακοίνωσαν οι Αντρους Άνσιπ και Γκίντερ Έτινγκερ από την Κομισιόν.

Προς το παρόν, οι υπηρεσίες αυτές δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία που απαιτεί από τα τηλεοπτικά δίκτυα να έχουν στο πρόγραμμά τους πολλές ευρωπαϊκές παραγωγές, σε μία προσπάθεια να εξασφαλιστεί ότι δεν θα κυριαρχούν οι αμερικανικές παραγωγές.

Οι νέες προτάσεις έρχονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για αύξηση της επένδυσης στην ευρωπαϊκή τηλεοπτική και κινηματογραφική βιομηχανία.

Τα παραδοσιακά τηλεοπτικά δίκτυα επενδύουν περισσότερο από τους διαδικτυακούς φορείς σε νέες παραγωγές, σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ.

Φορείς μετάδοσης όπως το BBC επενδύουν περίπου το 20% του τζίρου τους σε νέες παραγωγές. Για τις υπηρεσίες streaming, αυτό το νούμερο πέφτει μετά βίας στο 1%, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΕ.

Αν και εκτιμάται ότι οι προτάσεις δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους δύο κολοσσούς στον τομέα της ψυχαγωγίας, καθώς και οι δύο εταιρείες επενδύουν σε ευρωπαϊκό και τοπικό περιεχόμενο, προκειμένου να κάνουν το προϊόν τους ελκυστικό για τους πελάτες τους, οι πρώτες αντιδράσεις είχαν εμφανιστεί ήδη από το προηγούμενο διάστημα.

«Άκαμπτες αριθμητικές ποσοστώσεις κινδυνεύουν να πνίξουν την αγορά των υπηρεσιών on-demand οπτικοακουστικών μέσων», ανέφερε το Netflix σε γραπτή απάντησή του προς την Κομισιόν.

«Μια υποχρέωση να έχουν περιεχόμενο που θα ανταποκρίνεται σε μια αριθμητική ποσόστωση μπορεί να δυσκολέψει τους νέους παίκτες να επιτύχουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο» σημειώνει η εταιρεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024