Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δωρεάν εξέταση και ενημέρωση για τις παθήσεις του θυρεοειδή αδένα

Δωρεάν εξέταση και ενημέρωση για τις παθήσεις του θυρεοειδή αδένα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (25 Μαΐου) το Τμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ευαισιθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τις παθήσεις του θυρεοειδή αδένα και τις σοβαρές επιπτώσεις τους στη σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (25 Μαΐου) το Τμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ευαισιθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τις παθήσεις του θυρεοειδή αδένα και τις σοβαρές επιπτώσεις τους στη σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών.

Με βασική αρχή ότι η ορθή ενημέρωση βοηθά στην πρόληψη, μέσω τακτικού ελέγχου του θυρεοειδή αδένα, η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Τμήμα Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας του δήμου, την Τρίτη 24 Μαΐου από τις 10:00 π.μ. έως και τις 15:00 μ.μ. θα προσφέρει δωρεάν κλινική εξέταση και ενημέρωση για τις παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, στο Δημοτικό Ιατρείο (Σόλωνος 78, Καλφοπούλειο Ίδρυμα).

Επίσης, την Τετάρτη 25 Μαΐου θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια στην έξοδο του Μετρό στην Πλατεία Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τον φετινό εορτασμό, ο Λεωνίδας Ντούντας, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουλμ στη Γερμανία και μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου υπογράμμισε ότι «ο τακτικός έλεγχος του θυρεοειδή αδένα είναι επιβεβλημένος ακόμα και για εκείνους που γνωρίζουν ήδη ότι πάσχουν και λαμβάνουν σχετική αγωγή».

Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή ανασκόπηση οκτώ δημοσιευμένων μελετών, περίπου οι μισοί και παραπάνω από όσους παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για την ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα δεν είναι σωστά ρυθμισμένοι.

Οι παθήσεις του θυρεοειδή αναδεικνύονται σε μείζον πρόβλημα υγείας καθώς αποτελούν συχνή αιτία νοσηρότητας, ενώ πλέον ανιχνεύονται συχνότερα και στα παιδιά. Στην Ελλάδα, οι πάσχοντες ανέρχονται σε περίπου ένα εκατομμύριο, με την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hasimoto να είναι η συχνότερη νόσος του θυρεοειδή, παγκοσμίως. Μάλιστα, αποτελεί την κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού, με πενταπλάσια συχνότητα στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση της θυρεοειδίτιδας Hasimoto παρατηρείται και στα παιδιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Ανοδική πορεία καταγράφει, παγκοσμίως, και η επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, ο οποίος προβλέπεται ότι το 2019 θα είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες, με ετήσιο κόστος τα 2 δισ. δολάρια.

Οι διαταραχές στην λειτουργία του θυρεοειδή αδένα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά συστήματα του οργανισμού, καθώς είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει την θυροξίνη (T4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), ορμόνες που ρυθμίζουν απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες για την κατανάλωση ενέργειας από τους ιστούς.

Τα συμπτώματα των θυρεοειδικών παθήσεων πολλές φορές είναι ήπια, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και συχνά γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από προσεκτική κλινική εξέταση.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των θυρεοειδικών παθήσεων γίνεται κυρίως με φαρμακευτική αγωγή. Στον υποθυρεοειδισμό η χορήγηση θυροξίνης είναι η πρώτη θεραπευτική επιλογή και η δοσολογία εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή. Πρόσφατα, προστέθηκε στην φαρέτρα των ενδοκρινολόγων και η θυροξίνη υγρής μορφής σε μαλακή κάψουλα, κατάλληλη για ασθενείς με γαστρεντερικές διαταραχές και σύνδρομο δυσαπορρόφησης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024