Στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη συμμετέχει σήμερα, Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και στις 18:00 θα ακολουθήσεουν επαφές με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο επρόκειτο να συζητηθούν η πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.

Παράλληλα, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι στη διμερή συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο.
Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός νωρίτερα (στις 17:00) θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες της Συνόδου, ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην (κλειστή) συνάντηση ηγετών υπό
τον ΓΓ του ΟΗΕ.

«‘Ενα νέο όραμα για την ανθρωπιστική δράση είναι αναγκαίο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο
κρίσεις ταυτόχρονα, διαφυλάσσοντας τις αρχές του ανθρωπισμού και της
αλληλεγγύης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ