Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιωάννινα: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ιωάννινα: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Με εκδηλώσεις που ξεκινήσουν σήμερα, Πέμπτη και κορυφώνονται την Κυριακή, τιμάται η ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στα Ιωάννινα, περιοχή που δέχτηκε χιλιάδες ξεριζωμένους Πόντιους.

Με εκδηλώσεις, που ξεκινούν σήμερα, Πέμπτη και κορυφώνονται την Κυριακή, τιμάται η ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στα Ιωάννινα, περιοχή που δέχτηκε χιλιάδες ξεριζωμένους Πόντιους.

Από την επαρχία Ντούστε του Πόντου και το χωριό Γενίερ, από το Τοκάτι, από τη Σαμψούντα και τα γύρω χωριά, έπειτα από δύο και πλέον χρόνια περιπλάνησης και ταλαιπωρίας, στα μικρασιατικά παράλια, τον Πειραιά, την Πρέβεζα, στις 14 Ιουλίου του 1923 εγκαταστάθηκαν έξω από τα Ιωαννινα σε βαλτώδη περιοχή οι πρώτοι 2.860 Έλληνες του Πόντου.

Ήταν ξυλουργοί, κτηματίες, γεωργοί, χτίστες, έμποροι, που έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό τους και έδωσαν πνοή στον τόπο. Την ημέρα του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου 1934, εγκαινιάστηκε το πρώτο σχολείο για τα παιδιά τους και ο τότε Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων έδωσε το όνομα Ανατολή στην περιοχή για να τους θυμίζει τη χαμένη τους πατρίδα.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ξεκίνησαν το πρωί με τη διανομή ιστορικού φυλλαδίου και ενημέρωση του κοινού έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το Σάββατο στις 8 το βράδυ, θα διαβαστούν μαρτυρίες Ελλήνων του Πόντου από τις τραγικές ημέρες της Γενοκτονίας, στην κεντρική πλατεία Μπάφρας, με συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Σχολείου.

Το πρωί της Κυριακής, θα τελεστούν θεία λειτουργία και μνημόσυνο, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου στον Ιερό Ναό Του Θεού Σοφίας στην Ανατολή.

Θα ακολουθήσουν, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων, καθώς και κεντρική ομιλία από τον λέκτορα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μαλκίδη Θεοφάνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024