Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης δηλώσεων, λέει η ΓΓΔΕ

Δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης δηλώσεων, λέει η ΓΓΔΕ

Συνεχίζεται το αλαλούμ με την εκκαθάριση δηλώσεων, με θύματα φοιτητές και υποαπασχολούμενους, που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά. Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. Θα γίνει επανακκαθάριση λέει το ΥΠΟΙΚ. Δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης απαντά η ΓΓΔΕ και στη μέση πολίτες σε απόγνωση.

Συνεχίζεται το αλαλούμ με την εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων φορολογουμένων που έχουν εισοδήματα από κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι, κά) αλλά ταυτόχρονα και κάποια πολύ μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, με θύματα κυρίως φοιτητές, ανέργους, νοικοκυρές και υποαπασχολούμενους, που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.

Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. Θα γίνει επανακκαθάριση λέει το ΥΠΟΙΚ μιλώντας για πρόβλημα στο taxis. Δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης απαντά η ΓΓΔΕ και στη μέση… φορολογούμενοι σε απόγνωση που κρατούν τα «εξωπραγματικά» εκκαθαριστικά.

Ειδικότερα, μετά τη λήψη από φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα εκκαθαριστικών που τους καλούσαν να καταβάλουν εξωπραγματικά ποσά, το υπουργείο Οικονομικών απέδωσε το πρόβλημα στο ότι η εκκαθάριση των συγκεκριμένων φορολογικών δηλώσεων έγινε πριν ενσωματωθούν στο σύστημα εκκαθάρισης οι απαλλακτικές διατάξεις που αφορούν τους μισθωτούς με μπλοκάκι και άλλους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Στις δηλώσεις αυτές, εξηγούσαν κύκλοι του υπουργείου, εμφανίστηκε αυξημένος φόρος γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή στο σύστημα TAXIS της διάταξης με την οποία οι μισθωτοί με μπλοκάκι θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα (ενοίκια κτλ).

Για τον λόγο αυτόν η αρχική εκκαθάριση των δηλώσεων τους έδειξε αυξημένο φόρο όπως και υποχρέωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος, καθώς φορολογήθηκαν με τις διατάξεις που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες, σημείωσαν οι ίδιοι.

Πλήρως καθησυχαστικοί δε διαβεβαίωναν ότι θα γίνει νέα εκκαθάριση των εν λόγω δηλώσεων.

Την ύπαρξη του προβλήματος παραδέχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης. Με δηλώσεις του στο Βήμα FM δήλωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να ρυθμιστεί η δυσλειτουργία.

ΓΓΔΕ: Δεν υπάρχει λάθος

Διαφορετικά άποψη έχει ωστόσο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που τονίζοντας και εξηγώντας γιατί «δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης» στις δηλώσεις αυτές περιπλέκει την κατάσταση εντείνοντας την αγωνιά για χιλιάδες φορολογουμένους.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ Εσόδων επισημαίνεται ότι «με αφορμή αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εκκαθάριση δηλώσεων του φορολογικού έτους 2015, διευκρινίζουμε τα εξής:

Με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013(ΚΦΕ), όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν.4330/2015 και έχει εφαρμογή από το φορολογικό έτος 2014 και μετά, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:

Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος) φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι, δικαιώματα, μερίσματα), ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (αγοραπωλησία μετοχών, χρεογράφων, αμοιβαίων, κλπ. – Άρθρο 42 Κ.Φ.Ε.) και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ.

Δηλαδή, αν το εισόδημα προέρχεται μόνο από τις παραπάνω πηγές, τότε φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών.

Αντίθετα, στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθωτή εργασία, τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα, που προκύπτει από τις παραπάνω πηγές (κεφαλαίου ή υπεραξίας μεταβίβασης κεφαλαίου), τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας

«Συνεπώς, οι εκκαθαρίσεις γίνονται – όπως και πέρυσι – σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το TAXIS» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024