Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H νέα compact εποχή της Volvo

H νέα compact εποχή της Volvo

Η σουηδική φίρμα μέσω δύο πρωτοτύπων αλλά και της αποκάλυψης της νέας compact αρχιτεκτονικής της, CMA, δίνει το στίγμα της νέας πολυπληθέστερης και πολυσυλλεκτικότερης σειράς 40 η οποία θα υποδεχτεί ένα SUV και ένα sedan αλλά και πολύ περισσότερες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση και την gadget τεχνολογία.


Η σουηδική φίρμα αποκάλυψε τα πρώτα δείγματα της νέας compact εποχής της, συστήνοντας μέσω δύο concept cars που δίνουν το στίγμα του πρώτου compact SUV της αλλά και για ένα «40άρι» sedan- το πληθωρικότερο μέλλον της σειράς 40, την βάση για τα οποία θα αποτελέσει μια επίσης νέα, ευέλικτη αρχιτεκτονική συμβατή τόσο με κινητήρες εσωτερικής καύσης όσο και με ηλεκτρικά σύνολα.

Εκτός από την αισθητική κατεύθυνση στην οποία δείχνουν τα δύο concept cars για το μέλλον της πολυπληθέστερης σειράς 40, τα 40.1 και 40.2 -όπως ονομάζονται το SUV και το sedan πρωτότυπα, αντίστοιχα-, αποτελούν την αφετηρία για την νέα και πιο επιθετική στρατηγική της Volvo στην κατηγορία, με στόχο μια ευρεία γκάμα premium compact αυτοκινήτων που, θα συνδυάζουν την αιχμηρή σχεδίαση εντός και εκτός με ηλεκτροκίνηση, gadget τεχνολογία και τα συστήματα αυτόνομης αυτόνομης οδήγησης.

Αφετηρία όλων των παραπάνω θα αποτελέσει η νέα Compact Modular Architecture, μια νέα ευέλικτη αρχιτεκτονική η οποία εξελίχθηκε ειδικά για τις ανάγκες των «μικρών» μοντέλων της φίρμας και δημιουργήθηκε με το σκεπτικό της επιπλέον ελευθερίας σε σχεδιαστές και μηχανικούς να εξερευνήσουν νέες κατευθύνσεις τόσο αισθητικές όσο και σε επίπεδο καινοτομιών σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό και την τεχνολογία.

«Κάθε μέλος της οικογένειας των προϊόντων μας έχει το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα μέλη μίας αληθινής οικογένειας. Η CMA μας έχει βοηθήσει να προσδώσουμε κάτι ξεχωριστό και νεανικό στα νέα μας πρωτότυπα. Διαθέτουν μία ενέργεια, έναν παιχνιδιάρικο και συμμετοχικό αστικό χαρακτήρα που τα κάνει να ξεχωρίζουν στο πλήθος. Πρόκειται για μία πρόγευση των μικρών Volvo που έρχονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Thomas Ingenlath, επικεφαλής σχεδιασμού στη Volvo Cars μην αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτησης για την ταυτότητα των δύο concept cars.

Πέρα από την αισθητική, ως αποτέλεσμα της νέας πλατφόρμας CMA, η νέα σειρά 40 θα συμπεριλάβει στις τάξεις της και μια αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση καθώς και plug-in υβριδικές εκδόσεις Twin Engine, στο πλαίσιο του στόχου της φίρμας για τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της και του στόχου πώλησης έως και ενός εκατομμυρίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως έως το 2025.

Σε ό,τι αφορά τις plug-in υβριδικές εκδόσεις, Twin Engine, η Volvo ανακοίνωσε ότι οι αντίστοιχες εκδόσεις της σειράς 40 θα επωφεληθούν από ένα νέο μηχανικό σύνολο (Twin Engine T5) με αφετηρία ένα νέο τρικύλινδρο κινητήρα βενζίνης ο οποίος θα συνδυάζεται με ηλεκτρικό μοτέρ και με ένα επίσης νέο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων το οποίο θα μεταδίδει την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς.

Όπως εύκολα επίσης υποθέτει κανείς βάσει του τεχνολογικού «tour de force» στο οποίο επιδίδεται η σουηδική φίρμα τον τελευταίο καιρό με αφετηρία την νέα σειρά 90, τις προδιαγραφές –και- των νέων μικρών της θα συμπληρώσει μια σειρά καινοτόμων προδιαγραφών σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες συνδεσιμότητας και gadget που αναμένεται να τοποθετήσουν ακόμα ψηλότερα τον πήχη σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες αξιοποίησης έξυπνων συσκευών και αυτοκινήτου σε κάθε πιθανή έκφανση λειτουργίας του.

Από την νέα σειρά 40 δεν θα μπορούσε να λείψει η συνήθης σουηδική «εμμονή» στα συστήματα ασφαλείας τα οποία επίσης έχει εξασφαλίσει στην Volvo a priori και μια ισχυρή τεχνολογική βάση για τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης.

Συνοψίζοντας την σημασία των concept cars της νέας τους πλατφόρμας και των τεχνολογικών νεολογισμών που αυτή θα επιφέρει ο επικεφαλής της Volvo Cars, Håkan Samuelsson ανέφερε χαρακτηριστικά «Τα νέα μοντέλα της σειράς 40 διαθέτουν τη δυναμική που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τη διείσδυσή μας σε μια πολύ σημαντική και αναπτυσσόμενη κατηγορία της αγοράς. Ένα νέο πρόγραμμα ηλεκτρικών συνόλων που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα νέο μικρό plug-in υβριδικό καθώς και σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο βρίσκονται στην καρδιά της CMA αρχιτεκτονικής».

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της Volvo δεν παρέλειψε να επιβεβαιώσει ότι εφαλτήριο για την compact εποχή της φίρμας θα αποτελέσει το 2017 οπότε αναμένεται να περάσει στην παραγωγή το πρώτο νέο μέλος της σειράς 40 το οποίο πιθανότατα θα είναι το «XC40».

auto.in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024