Δωρεάν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από γιατρούς και ενημερωτικά περίπτερα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει η φετινή καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υπέρταση με σύνθημα «Μετρήστε την Πίεση σας», που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο στις 17 Μαΐου.

Δωρεάν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από γιατρούς και ενημερωτικά περίπτερα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει η φετινή καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υπέρταση με σύνθημα «Μετρήστε την Πίεση σας», που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (ΕΕΥ) αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο στις 17 Μαΐου.

Αύριο, λοιπόν, Τρίτη, στην Αθήνα στο περίπτερο θα στηθεί στο Μετρό «Ευαγγελισμός» και στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους, από 11:00 το πρωί έως και τις 15:00 μ.μ., γιατροί μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης θα πραγματοποιούν δωρεάν μετρήσης αρτηριακής πίεσης και θα ενημερώνουν το κοινό για τις επιπτώσεις της υπέρτασης στην υγεία μας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης υπογράμμισαν ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ του 2015,  που πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάδα, η ανάλυση 4.000 ενηλίκων έδειξε ότι:

  • Πάνω από το 1/3 του πληθυσμού έχουν υπέρταση,
  • Πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση,
  • Το 40% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστο,
  • Μόνο το 20% έχει επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία,
  • Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αρρύθμιστης υπέρτασης.

«Τα ευρήματα αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων της καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης εθνικού προγράμματος διάγνωσης και ρύθμισης της υπέρτασης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕΥ, Γεώργιος Στεργίου, καθηγητή Παθολογίας και Υπέρτασης στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, της Γ’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από υπέρταση υπολογίζονται σε πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα, ενώ πάνω από 800.000 είναι οι αδιάγνωστοι και πάνω από 1,5 εκατομμύριο οι αρρύθμιστοι.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου) θεσπίστηκε με σκοπό να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει το κοινό εάν πάσχει από υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να προλαμβάνουν την εμφάνισή της, να την διαπιστώνουν έγκαιρα και να την ελέγχουν αποτελεσματικά ώστε να προλαμβάνονται οι επιπλοκές της.

Η υπέρταση παραμένει κύριος αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς.

Η υπέρταση είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικάκαι να προληφθούν οι επιπλοκές της.

Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολική κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.

Σε ότι αφορά την φαρμακευτική αγωγή υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης συχνά χρειάζεται συνδυασμός 2 ή περισσότερων φαρμάκων. Η θεραπεία επιλέγεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιϋπερτασική θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή, ή λιγότερο συχνά 2 ή σπάνια 3 φορές την ημέρα) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της αρτηριακής πίεσης στις κατ’ οίκον μετρήσεις. Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr