Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπουργείο: Συνταγματική επιταγή που γίνεται πράξη οι αλλαγές στο Δημοτικό

Υπουργείο: Συνταγματική επιταγή που γίνεται πράξη οι αλλαγές στο Δημοτικό

Για «συνταγματική επιταγή που γίνεται πράξη» και η οποία έχει στόχο την «παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, απορρίπτοντας τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν περί κατάργησης του ολοήμερου σχολείου.

Για «συνταγματική επιταγή που γίνεται πράξη» και η οποία έχει στόχο την «παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, απορρίπτοντας τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν περί κατάργησης του ολοήμερου σχολείου.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι με το ισχύον καθεστώς πολυτυπίας των σχολείων στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση προκύπτει ένα άδικο, ανορθολογικό και αντιπαιδαγωγικό δεδομένο: να προσφέρονται γνωστικά αντικείμενα (Πληροφορική, Θεατρική Αγωγή) καθώς και αυξημένες ώρες σε άλλα μαθήματα (Αγγλικά, Φυσική Αγωγή, Εικαστικά) μόνο σε έναν τύπο σχολείου, αυτόν του ΕΑΕΠ (Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα), ενώ σε μη ενταγμένα στο ΕΑΕΠ δημοτικά σχολεία δεν προσφέρονται αντίστοιχες ευκαιρίες.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει το υπουργείο, στα μη ΕΑΕΠ δημοτικά σχολεία, οι μαθητές των πρώτων δύο τάξεων ολοκληρώνουν τα μαθήματα δύο διδακτικές ώρες νωρίτερα (στις 12:25) από τους μαθητές των ΕΑΕΠ. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μαθητές Γ΄ και Δ΄ τάξης οι οποίοι ολοκληρώνουν τα μαθήματα τους μία ώρα νωρίτερα (στις 13:15). Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται ένα καθεστώς έντονων διακρίσεων μεταξύ των μαθητών του δημοτικού σχολείου, που δεν είναι πλέον αποδεκτές.

«Το Υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει την έμπρακτη εφαρμογή των αρχών της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης στην Εκπαίδευση. Αυτό επιχειρείται με την ενιαία παροχή κοινών γνωστικών και διδακτικών αντικειμένων σε όλους τους τύπους δημοτικών σχολείων της χώρας από 4/θέσια και πάνω (περίπου 3.555 σχολικές μονάδες). Με την συνεπακόλουθη ενοποίηση των Εβδομαδιαίων Ωρολογίων Προγραμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη εισήγηση του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής), καθιερώνεται ο Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι:

«Ο νέος ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου διατηρεί τα θετικά στοιχεία του ΕΑΕΠ, που, όμως, προβλέπονταν μόνο για 1337 12/θέσια ολοήμερα δημοτικά σχολεία και αποσκοπεί στον εμπλουτισμό και την επέκταση των προσφερόμενων γνωστικών αντικειμένων στους μαθητές όλων των τύπων σχολείων από 4/θέσια και πάνω».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η λειτουργία των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων παραμένει ως έχει χωρίς καμία διαφοροποίηση. Είναι, συνεπώς, εντελώς ψευδής και εκ του πονηρού η καταγγελία ότι το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να κλείσει εκατοντάδες δημοτικά σχολεία στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας από 4/θέσια και κάτω.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι:

Η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος γενικεύεται για όλες τις τάξεις στις 13:15 και συντελείται με αναπροσαρμογή και εξισορρόπηση των ωρών των διδακτικών αντικειμένων μεταξύ των σχολείων με ΕΑΕΠ (1.337 σχολικές μονάδες) και τους άλλους τύπους σχολείων (2.218 σχολικές μονάδες).

Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει τη δημιουργία ζώνης ανάμεσα στο διδακτικό (08:15-13:15) και εργασιακό ωράριο (13:15-14:00) των εκπαιδευτικών ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης των συναντήσεων του Συλλόγου διδασκόντων όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος στον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00. Εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ 70, ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας.

Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων (ΤΠΕ, Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων) που δίνουν την ευκαιρία στην πολύπλευρη ανάπτυξη των ψυχοκινητικών και γνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών.

ΚΚΕ: Απαράδεκτη η απόφαση

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να δημιουργήσει ένα δήθεν ενιαίο τύπο Δημοτικού Σχολείου είναι απαράδεκτη και πρέπει να μείνει στα χαρτιά, αναφέρει το ΚΚΕ.

«Είναι υποκρισία η διακήρυξη του Υπουργείου ότι φτιάχνει ‘ενιαίο τύπο Δημοτικού Σχολείου’. Ενιαίο δεν είναι το σχολείο που τα μαθήματα καθορίζονται από όποιες ώρες περισσεύουν. Ενιαίο δεν είναι το σχολείο που αποκλείει από τα ολοήμερα τα παιδιά ενάμιση εκατομμυρίων ανέργων.

» Όπως, φυσικά, πρότυπο σχολείου δεν ήταν και τα ΕΑΕΠ που είχαν προβλήματα παιδαγωγικού χαρακτήρα και τα οποία έγκαιρα είχαν επισημανθεί από το ΚΚΕ, όπως και από εκπαιδευτικούς φορείς και γονείς.

» Πραγματικά ενιαίο και σύγχρονο σχολείο είναι αυτό που έχει διευρυμένη χρονική λειτουργία για να ολοκληρώνουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά στο σχολείο το μορφωτικό τους πρόγραμμα (μελέτη, εργασίες, αθλητικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες κ.ά. με παράλληλη δωρεάν σίτιση και ανάπαυση), ενώ θα μπορούν να αξιοποιούν τις δομές του στον ελεύθερο χρόνο τους για δραστηριότητες που θα παρέχει δωρεάν.

» Κανένα παιδί να μην αποκλειστεί από τα ολοήμερα σχολεία. Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει από τα σχολεία! Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας! Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ειδικοτήτων.»

Ποτάμι: Ξήλωμα επιτυχημένων θεσμών

«Στις 18 Δεκεμβρίου 2015 ο κ. Φίλης δήλωνε ‘Παντού ολοήμερα σχολεία’. Στις 4 Μαΐου 2016 ο κ. Φίλης αποφασίζει ‘Πουθενά ολοήμερα σχολεία’. Με την κατάργηση και των δημοτικών σχολείων ΕΑΕΠ (Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος) η κυβέρνηση συνεχίζει την παράδοση του ξηλώματος των επιτυχημένων θεσμών στην Παιδεία.

» Μετά το ξήλωμα του θεσμού των Πρότυπων Σχολείων επιτίθεται σε έναν άλλο επιτυχημένο θεσμό της δημόσιας εκπαίδευσης επιδιώκοντας την ισοπέδωση. Λέει ότι λεφτά δεν υπάρχουν για πολυτέλειες.

» Αυτό ας το πει στους χιλιάδες γονείς που είχαν ανασάνει με το θεσμό των ΕΑΕΠ. Και επειδή η πολιτική είναι θέμα προτεραιοτήτων, οι 3000 εκπαιδευτικοί που χρειάζονται για τα ολοήμερα σχολεία κοστίζουν όσο τα μισά ενοίκια που δίνει το κράτος ενώ υπάρχουν χιλιάδες κρατικά κτίρια κενά, ή αλλιώς, κοστίζουν το 1/3 από τις μισθολογικές προσαρμογές των Δημοσίων Υπαλλήλων και των ειδικών συμβούλων και συνεργατών που ψηφίστηκαν πρόσφατα. Είπαμε όμως: πολιτική σημαίνει προτεραιότητες…»

Ένωση Κεντρώων: Να μην τους αφήσουμε να διαλύσουν ό,τι έμεινε όρθιο

Ο Γιάννης Καλλιάνος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε σχετικά: «Η παιδεία απαιτείται συνεχώς να αναβαθμίζεται. Δεν επιτρέπεται να στερείται η γνώση από τα παιδιά μας, δεν επιτρέπεται να απολυθούν καθηγητές που εργάζονται στα ολοήμερα.

» Η παιδεία (και η υγεία) είναι ο πρώτος τομέας που οφείλουμε να μοχθήσουμε για να τον βελτιώσουμε, όχι να τον υποβαθμίσουμε όπως επιθυμούν οι ‘αριστεροί της ελπίδας’. Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να διαλύσει ότι παρέμεινε όρθιο σε αυτή τη χώρα.»

Διαμαντοπούλου: Εγκληματικό να σταματήσει το ολοήμερο

«Είναι εγκληματικό να σταματήσει το ολοήμερο σχολείο» υποστήριξε η πρώην υπουργός ΠαιδείαςΆννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι το υπουργείο Παιδείας καταργεί από την επόμενη σχολική χρονιά το ολοήμερο σχολείο.

Σε δηλώσεις της στον Σκάι, η κ. Διαμαντοπούλουσημείωσε ότι υπάρχει ήδη το σύστημα ώστε τα παιδιά να μπορούν να παίρνουν πιστοποίηση ξένων γλωσσών και γνώσεων πληροφορικής από τα δημόσια σχολεία, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν φροντιστήρια οι γονείς και με την κατάργηση του ολοήμερου σχολείου, καταργείται και το συγκεκριμένο σύστημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024