Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαρροή ρίχνει σκιές στην κατάρτιση της συμφωνίας εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ

Διαρροή ρίχνει σκιές στην κατάρτιση της συμφωνίας εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ

Με τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ (TTIP) να συνεχίζονται χωρίς η αντιδράσεις εναντίον της να έχουν κοπάσει, η Greenpeace έριξε λάδι στη φωτιά δημοσιευόντας έγγραφα που υποστηρίζει ότι προέρχονται από τις διαβουλεύσεις και δείχνουν ότι με την συμφωνία θα υπονομευτούν οι ευρωπαϊκές δικλείδες ασφαλείας για προστασία καταναλωτών και περιβάλλοντος. Η Κομισιόν απέρριψε κατηγορηματικά ότι προτίθεται να «κάνει εκπτώσεις» για την υπογραφή της συμφωνίας.

Με τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ (TTIP) να συνεχίζονται χωρίς η αντιδράσεις εναντίον της να έχουν κοπάσει, η Greenpeace έριξε λάδι στη φωτιά δημοσιευόντας έγγραφα που υποστηρίζει ότι προέρχονται από τις διαβουλεύσεις και δείχνουν ότι με την συμφωνία θα υπονομευτούν οι ευρωπαϊκές δικλείδες ασφαλείας για προστασία καταναλωτών και περιβάλλοντος.

Η Κομισιόν απέρριψε κατηγορηματικά ότι προτίθεται να «κάνει εκπτώσεις» για την υπογραφή της συμφωνίας.

Η συμφωνία Διατλαντικής Συνεργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP) μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκεται ακόμη υπό κατάρτιση. Διάφορες οργανώσεις κυρίως στην ευρωπαϊκή πλευρά αντιδρούν στην υπογραφή της νέας εμπορικής συμφωνίας, εκφράζοντας προβληματισμό τόσο για το ίδιο το περιεχόμενό της και το σεβασμό των ευρωπαϊκών στάνταρ όσο και για το ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται «κεκλεισμένων των θυρών».

Την Τρίτη, το ολλανδικό τμήμα της Greenpeace δημοσίευσε κείμενα έκτασης περίπου 240 σελίδων, το οποίο υποστηρίζει ότι προέρχεται από τις εν εξελίξει διαπραγμεύσεις. Αρκετά ευρωπαϊκά ΜΜΕ, όπως ενδεικτικά η γερμανική Sueddeutsche, υποστηρίζουν πως πηγές τους επιβεβαιώνουν ξεχωριστά την αυθεντικότητά του.

Σύμφωνα με την Greenpeace, το κείμενο εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το εάν η ΕΕ θα καταλήξει να «νερώνει» τα κριτήριά σε ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, τα γενετικά τροποιημένα προϊόντα και την προστασία των καταναλωτών.

Επιπλέον, το κείμενο φέρεται να δείχνει την πρόθεση για προβλέψεις που θα αποτρέπουν εξαρχής τη δημιουργία κανονισμών που θα περιορίζουν το διμερές εμπόριο -κάτι που γίνεται αντιληπτό πρακτικά ως δικαίωμα «συναπόφασης» της αμερικανικής πλευράς στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων, και κατ’ επέκταση κάνει τους επικριτές της συμφωνίας να βλέπουν αποδυνάμωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στη κατάρτιση του σχετικού νομικού πλαισίου.

Η ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρεμ, η πρώτη αρμόδια στις Βρυξέλλες για την TTIP, προχώρησε την Τρίτη σε ανακοίνωση μετά τις διαρροές, στην οποία υπογραμμίζει πως «καμία συμφωνία δεν θα αποδυναμώσει ποτέ το επίπεδο προστασίας των ευρωπαίων καταναλωτών, ασφάλειας τροφίμων ή προστασίας του περιβάλλοντος». «Εγώ δεν είμαι των εκπτώσεων» γράφει η Μάλστρεμ.

Χωρίς να αναφέρεται ευθέως στην γνησιότητα ή μη των εγγράφων που διέρρευσαν, η επίτροπος σημείωσε ότι τα έγγραφα διαπραγματεύσεων «δεν είναι το ίδιο με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», λέγοντας πως «γενικά, δείχνουν τη διαπραγματευτική θέση της κάθε πλευράς και τίποτε παραπάνω» και ότι «κάθε πλευρά σε μία διαπραγμάτευση έχει τα αιτήματά της, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η άλλη πλευρά θα ενδώσει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024