Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μη αναγκαία η χημειοθεραπεία σε πολλές ασθενείς με καρκίνο μαστού

Μη αναγκαία η χημειοθεραπεία σε πολλές ασθενείς με καρκίνο μαστού

Πολλές ασθενείς με καρκίνο του μαστού υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία που δεν χρειάζονται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, στη Νέα Ορλεάνη.

Πολλές ασθενείς με καρκίνο του μαστού υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία που δεν χρειάζονται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, στη Νέα Ορλεάνη.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την Δρ Λάουρα βαν ντε Βιρ, χρησιμοποίησε ένα γενετικό τεστ για να καθορίσει ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες που θεωρείται ότι πρέπει να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία βάσει της κλινικής αξιολόγησης, δεν χρειάζονται ουσιαστικά να υποβληθούν σ’ αυτή τη δοκιμασία.

«Μετά την χειρουργική αφαίρεση των όγκων, οι ασθενείς που το γενετικό τεστ έδειξε ότι δεν χρειάζονταν χημειοθεραπεία, είχαν 95% ποσοστό επιβίωσης. Πρόκειται για πολύ υψηλό ποσοστό και δείξαμε ότι δεν διαφέρει μεταξύ εκείνων που κάνουν και αυτών που δεν κάνουν χημειοθεραπεία» εξηγεί η ερευνήτρια.

Στην κλινική μελέτη έλαβαν μέρος σχεδόν 6.700 γυναίκες από 111 ιατρικά κέντρα εννέα χωρών.

Παλαιότερα, οι γιατροί αποφάσιζαν αν η γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία από το μέγεθος του όγκου, εξετάζοντας τα κύτταρά του και με γενετική εξέταση για να δουν αν θα ανταποκριθεί στην χημειοθεραπεία.

Η νέα γενετική εξέταση μελετά 70 γονίδια εντός του όγκου για να καταγράψει την επιθετικότητά του και τις πιθανότητες να επανεμφανιστεί χωρίς χημειοθεραπεία.

«Το τεστ εξετάζει την ‘κινητήρια δύναμη’ του όγκου. Η βιολογία του όγκου μας λέει περισσότερα από το μέγεθος του» εξηγεί η Δρ βαν ντε Βιρ που σχεδίασε το τεστ.

Στην παρούσα κλινική μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν τις ασθενείς σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το αν το τεστ ή ο παραδοσιακός τρόπος αξιολόγησης σύστηναν χημειοθεραπεία.

Το γενετικό τεστ μείωσε κατά 46% τις συνιστώμενες χημειοθεραπείες, σε περισσότερες από 3.300 ασθενείς που είχαν ενταχθεί στην ομάδα υψηλού κινδύνου υποτροπής του καρκίνου του μαστού, βάσει κοινών κλινικών και παθολογικών κριτηρίων.

Επιπλέον, πάνω από 2.700 ασθενείς που είχαν χαμηλό σκορ βάσει του γενετικού τεστ αλλά υψηλό κλινικό κίνδυνο κατέληξαν με 94,7% ποσοστό πενταετούς επιβίωσης, είτε έκαναν χημειοθεραπεία, είτε όχι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα αυτή γενετική εξέταση θα είναι ιδιαίτερα χρήση στις νέες γυναίκες, που είναι πιθανότερο να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, πράγμα που καταστρέφει την γονιμότητά τους και προκαλεί άλλα μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Έτσι, οι γιατροί μπορούν να γίνουν πιο επιλεκτικοί στην χρήση της χημειοθεραπείας και να εξοικονομηθεί δαπάνη χρημάτων, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024