Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν από άτομα που κάνουν δίαιτα ως στρατηγική για την επιτυχημένη διαχείριση του σωματικού τους βάρους, δείχνει νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutrition and Diabetes.

Οι Δρ Ανταμ Ντεουνοβσκι και Κόλιν Ρεμ από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον χρησιμοποίησαν διατροφικά δεδομένα της Εθνικής Έρευνας Υγείας και Διατροφής (NHANES) και αναδρομικά δεδομένα ιστορικών για τον έλεγχο του βάρους. Οι αναλύσεις εστίασαν σε στοιχεία από πέντε κύκλους της μελέτης και περιελάμβαναν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 22.231 ενηλίκων από τις ΗΠΑ για τους οποίους υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα, όπως το ύψος και το βάρος, καθώς και μία έγκυρη 24ωρη διαιτητική ανάκληση.

Από την επεξεργασία των δεδομένων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν ή να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 μηνών, σχετίζονται με υψηλότερη κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος.

Συγκεκριμένα, η ανάλυση έδειξε ότι, τα άτομα που προσπάθησαν να χάσουν βάρος κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν 64% πιο πιθανό να καταναλώνουν οποιοδήποτε προϊόν με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, μετά από προσαρμογή για το φύλο, την ηλικία, τη φυλή/εθνικότητα.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η συσχέτιση μεταξύ καταγεγραμμένων προσπαθειών απώλειας βάρους και χρήσης ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών παρατηρήθηκε για όλα τα είδη τροφίμων και ροφημάτων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά. Συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να χρησιμοποιούν ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (κατά 72%), επιτραπέζια γλυκαντικά (κατά 68%) και τρόφιμα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (κατά 93%). Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν για τη μεταβλητή που λάμβανε υπόψη την προσπάθεια για μη επανάκτηση του βάρους.

Επιπλέον, η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ήταν πολύ πιο συχνή μεταξύ των ατόμων που παρουσίασαν σημαντική αλλαγή σωματικού βάρους στα προηγούμενα 10 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που δεν παρουσίασαν αλλαγή. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχασαν 22,6 κιλά τα προηγούμενα 10 χρόνια, ήταν 47% πιο πιθανό να καταναλώνουν δύο ή περισσότερα προϊόντα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, ενώ εκείνα που αύξησαν το βάρος τους κατά 22,6 κιλά ήταν 13% πιο πιθανό να καταναλώνουν δύο ή παραπάνω ειδών προϊόντα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, σε σύγκριση με τα άτομα που αύξησαν το βάρος τους κατά 4,5 κιλά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 10 ετών.

Τέλος, σύμφωνα με μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο International Journal of Obesity και εξέτασε τα αποτελέσματα περισσότερων από 100 μελετών σε ανθρώπους και ζώα για τη διαχείριση βάρους έδειξε ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πρόσληψης ενέργειας και του σωματικού βάρους, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr