Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν παγώνει η επένδυση στην Αφάντου Ρόδου

«Η πράξη της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου ουδόλως θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει» αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην απόφαση να χαρακτηριστεί αρχαιολογική ζώνη ολόκληρη η έκταση όπου επρόκειτο να δημιουργηθεί γήπεδο γκολφ στην Αφάντου της Ρόδου.

«Η πράξη της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου ουδόλως θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει και τούτο διότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν συνεπάγεται την ταυτόχρονη απαγόρευση δόμησης, αλλά την παρακολούθηση των εργασιών από την αρχαιολογική υπηρεσία» αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην απόφαση να χαρακτηριστεί αρχαιολογική ζώνη ολόκληρη η έκταση όπου επρόκειτο να δημιουργηθεί γήπεδο γκολφ στην Αφάντου της Ρόδου.

Το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει την κήρυξη της έκτασης ως αρχαιολογική ζώνη «επιβεβλημένη καθώς υπάρχουν όχι απλώς ενδείξεις αλλά ανεσκαμμένες αρχαιότητες. Η ομόφωνη γνωμοδότηση του συλλογικού οργάνου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από έγκριτους επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων της Υπηρεσίας, αλλά και καθηγητές πανεπιστημίων δεν μπορούσε να μην υιοθετηθεί από τον Υπουργό σε ένα κράτος νομιμότητας και σκοπίμως να αποκρυβεί από τους επενδυτές αλλά και το ΣτΕ, πρακτική που εφαρμοζόταν στο παρελθόν».

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι για το θέμα των επενδύσεων στο Αφάντου «έχει αναπτυχθεί συνεχής και γόνιμη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών – ΤΑΙΠΕΔ, συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των οποίων υπάρχει ομοφωνία ότι η αναοριοθέτηση δεν θέτει σε αμφισβήτηση την πραγματοποίηση της επένδυσης».

«Οι όποιες εμπλοκές και καθυστερήσεις, που δήθεν έχουν πλήξει την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους ως φορέα συνεργασίας για επενδύσεις, οφείλονται σε επιλογές αμφιλεγόμενων ακινήτων – που έγιναν από προηγούμενες ηγεσίες ΤΑΙΠΕΔ και κυβερνώντων – με πλείστα όσα θέματα αρχαιολογικά, περιβαλλοντικά και στρατιωτικά» προσθέτει.

Έντονα είχε αντιδράσει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, λέγοντας ότι ηαξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου που το νησί της Ρόδου περιμένει επί δεκαετίες «τινάζεται στον αέρα, λίγο πριν μπει στην φάση της υλοποίησης».

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Προκαλεί σοκ η επιπολαιότητα με την οποία ελήφθη, χωρίς εκείνοι που την έλαβαν να αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν στη Ρόδο αλλά και στην Ελλάδα συνολικά. Η ελληνική πολιτεία με αποφάσεις όπως αυτή, στέλνει διεθνώς το καθόλα αρνητικό μήνυμα της έλλειψης σοβαρότητας που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας και της γελοιοποίησης» είπε.

Υποστήριξε μάλιστα ότι την απόφαση αυτή «δεν την υπαγορεύει καμία λογική, παρά μόνο η ανοησία και η επικίνδυνη ιδεοληψία».

Με επιστολή του προς την κυβέρνηση ο κ. Χατζημάρκος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μια απλή εξέταση του χάρτη που συνοδεύει την εν λόγω απόφαση καταδεικνύει ότι πλέον έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος το σύνολο της προς αξιοποίηση έκτασης που αφορά στην επένδυση, γεγονός που δεν μπορεί να διαφεύγει της γνώσης των εμπνευστών της εν λόγω απόφασης ότι θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος, για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει την δέσμευση να υλοποιήσει. Ευελπιστούμε ότι έστω τώρα, την ύστατη στιγμή, θα γίνουν αντιληπτές οι καταστροφικές επιπτώσεις της ανωτέρω απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού και θα γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες».

Η αξιοποίηση των ακινήτων στην περιοχή Αφάντου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην χώρα, δεδομένου ότι το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται με το θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκολφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών, για διάστημα 50 ετών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024