Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες στα παιδιά αντιμετωπίζονται πλέον εγκαίρως

Την αξία της έγκαιρης αντιμετώπισης των συγγενών καρδιοπαθειών από την εμβρυική έως την ενήλικη ζωή με σκοπό την πλήρη ίαση των ασθενών μέχρι τον 1ο χρόνο ζωής, τόνισε οι συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο για τις εν λόγω παθήσεις παίδων και ενηλίκων που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

Την αξία της έγκαιρης αντιμετώπισης των συγγενών καρδιοπαθειών από την εμβρυική έως την ενήλικη ζωή με σκοπό την πλήρη ίαση των ασθενών μέχρι τον 1ο χρόνο ζωής, τόνισε οι συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο για τις εν λόγω παθήσεις παίδων και ενηλίκων που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την Δρ Αφροδίτη Τζίφα, διευθύντρια της Κλινικής Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων του Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ» στην εποχή μας, έχει γίνει πλέον εφικτό να διορθώνονται οι συγγενείς καρδιακές παθήσεις στην πλειονότητά τους σε ένα στάδιο και μέχρι το 1ο έτος ζωής, καθιστώντας έτσι μη αναγκαίες προηγούμενες ενδιάμεσες παρηγορητικές επεμβάσεις.

«Για να επιτευχθεί, εντούτοις, πλήρης διόρθωση σε ένα στάδιο, οι χειρουργοί πρέπει να έχουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και ακριβή απεικόνιση προεγχειρητικά, η οποία επιτυγχάνεται με μη επεμβατικές μεθόδους, όπως η μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Οι πιο απαιτητικές μαγνητικές τομογραφίες είναι στα νεογνά και τα βαρέως πάσχοντα παιδιά, ενώ μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν και στη χώρα μας καθετηριασμοί καρδιάς υπό ταυτόχρονη καθοδήγηση στον μαγνητικό τομογράφο» τόνισε η κ. Τζίφα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ» και καθηγητής Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Γενεύης τόνισε ότι «την τελευταία δεκαετία έχουν αλλάξει αρκετά δεδομένα στη διαχείριση ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των αλλαγών αυτών μόλις τώρα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά. Όσον αφορά στην πρωτογενή διόρθωση σύμπλοκων βαλβιδοπαθειών, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αποκαθίστανται προβλήματα της τριγλώχινας βαλβίδας, όπως στη νόσο Ebstein, κάτι που μέχρι τώρα δεν γινόταν στην Ελλάδα. Είναι προτιμότερο να διορθώνεται μια παθολογική βαλβίδα στα παιδιά κι όχι να αντικαθίσταται με πρoσθετική μεταλλική, διότι αυτό αλλάζει την ποιότητα ζωής τους. Για το λόγο αυτό, η συνεργασία μεταξύ ειδικοτήτων είναι υψίστης σημασίας. Παράλληλα, για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς αυτοί θα παραμείνουν υγιείς ως ενήλικες, απαιτείται η υιοθέτηση ενός βέλτιστου χειρουργικού ή/και παρεμβατικού προγράμματος στην παιδική ηλικία, όσο το δυνατόν συντομότερα και αποτελεσματικότερα».

Ο κ.Καλαγκός κατέληξε λέγοντας ότι «η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου πρέπει να είναι ανεξάρτητη από το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της κάθε οικογένειας. Με αρωγό το Ίδρυμα Coeurs Pour Tous Hellas, έχουν ήδη ξεκινήσει να αντιμετωπίζονται παιδιά στην Ελλάδα που στο παρελθόν θα παραπέμπονταν στο εξωτερικό, αμιγώς με πόρους του Ιδρύματος».

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024