
Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα
Στοιχεία που υποδεικνύουν κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρουσιάστηκαν στο 1ο Ιατρικό Συνέδριο Επαγγελματικής Πρακτικής που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Στους περισσότερους δήμους δεν υπάρχουν βασικές ιατρικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να εξαναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται.
Στοιχεία που υποδεικνύουν κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρουσιάστηκαν στο 1ο Ιατρικό Συνέδριο Επαγγελματικής Πρακτικής που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Στους περισσότερους δήμους δεν υπάρχουν βασικές ιατρικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να εξαναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται.
Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα, καθώς:
– σε 29 δήμους, δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός στο Δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ)
– χωρίς παιδίατρο έχουν μείνει περισσότεροι από 62 δήμοι σε όλη τη χώρα
– 107 δήμοι δεν έχουν γυναικολόγο
– σε 136 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος και
– στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός.
«Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει μείνει ακάλυπτο στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στους περισσότερους Δήμους δεν υπάρχουν βασικές ιατρικές ειδικότητες και οι κάτοικοι είναι εγκαταλελειμμένοι στο έλεος του Θεού. Σε πολλές περιοχές οι ασθενείς εξαναγκάζονται να αλλάξουν πόλη και να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται. Στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τεράστιες ευθύνες για την διάλυση του συστήματος ΠΦΥ Πρόσφατα παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί ‘ασκήσεις επί χάρτου’ και δεν έχει καμιά ρεαλιστική εφαρμογή, ενώ δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει», τόνισε στην κεντρική ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Κοινοβουλευτική Ομάδα ΝΔ: Η οργή παραμένει, πάρα το «μάζεμα» των διαφοροποιήσεων
- Στέφανος Ληναίος: Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά τον ηθοποιό με ένα συγκινητικό βίντεο
- Βελόπουλος: Το Ταμείο Ανάκαμψης, που χειρίστηκαν Γεωργιάδης – Παπαθανάσης, είναι το επόμενο σκάνδαλο, για αυτό στοχοποιούν την Κοβέσι
- e-ΕΦΚΑ: Ποιοι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 72 δόσεις
- Κρήτη: Πώς έγινε η δολοφονία της 43χρονης Ελευθερίας – Το «θέατρο» του 39χρονου πριν αυτοκτονήσει
- Η Μονακό θα παίξει play in και τελικό Κυπέλλου μέσα σε 23 ώρες

