
Αίγυπτος: Δακρυγόνα σε διαδήλωση για τα νησιά-δώρο στη Σαουδική Αραβία
Με δακρυγόνα διέλυσε η αστυνομία στο Κάιρο συγκέντρωση δεκάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την παραχώρηση δύο ακατοίκητων νησιών της Ερυθράς Θάλασσας στη Σαουδική Αραβία και ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.
Με δακρυγόνα διέλυσε η αστυνομία στο Κάιρο συγκέντρωση δεκάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την παραχώρηση δύο ακατοίκητων νησιών της Ερυθράς Θάλασσας στη Σαουδική Αραβία και ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.
Αξιωματικός δήλωσε ότι οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και προχώρησαν σε συλλήψεις κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας στο προάστιο Μοχαντεσίν, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για την παραχώρηση στη Σαουδική Αραβία του Τιράν και του Σαναφίρ, δύο νησιών που βρίσκονται στα ανοιχτά της χερσονήσου του Σινά.
Η συμφωνία υπογράφηκε κατά την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα και προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες κατά του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.
Έξω από την έδρα της Ένωσης των δημοσιογράφων, στο κέντρο της πρωτεύουσας, περίπου 200 διαδηλωτές φώναζαν «Κάτω το στρατιωτικό καθεστώς», σύνθημα που κυριαρχούσε και κατά τις κινητοποιήσεις της Αραβικής Άνοιξης, το 2011.
Την Πέμπτη οι αστυνομικές αρχές είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην διαδηλώσουν στο Κάιρο. Οι ακτιβιστές που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις, ισλαμιστές αλλά και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους, κατηγορούν τον πρόεδρο Αλ-Σίσι ότι «πούλησε» τα νησιά σε αντάλλαγμα για σαουδαραβικές επενδύσεις.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση από την άλλη υποστηρίζει ότι η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει το 1950 από την Αίγυπτο να αναλάβει την προστασία των δύο νησιών που της ανήκαν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik
- Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 114-102 παρ. (96-96 κ.δ): Δυσκολεύτηκε, αλλά έκανε το 1-0
- Έμπολα: ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς ανακοίνωσαν κοινά μέτρα προστασίας
- Προχωρά σε τηλεφωνικές κλήσεις η ΑΑΔΕ για χρέη – Τι πρέπει να προσέξετε
- Ελβετία: Τρομοκρατική ενέργεια για την αστυνομία η επίθεση με μαχαίρι σε σιδηροδρομικό σταθμό
- Εξαφανίστηκε 17χρονη από χώρο φιλοξενίας στη Νέα Σμύρνη
- Κουφονικολάκου για ΕΛΑΣ: Διαφανή τα οικονομικά και προσβάσιμα σε όλους – Ο κ. Γεωργιάδης να μας φέρει το φάκελο για τα χρέη των 530 εκατ. ευρώ της ΝΔ

