Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρεζίλι τούρκος ρεπόρτερ που... «ξεμπροστιάζει» υβριστές του Ερντογάν

Ρεζίλι τούρκος ρεπόρτερ που… «ξεμπροστιάζει» υβριστές του Ερντογάν

Με ένα βίντεο που θα πρέπει να διδάσκεται σε σχολές δημοσιογραφίας (και θεατρικά εργαστήρια) μπήκε ο τούρκος ρεπόρτερ Μελβούτ Γιουκσέλ στη μάχη μεταξύ Γερμανίας και Ερντογάν για την «αντι-ερντογανική» σάτιρα γερμανικής εκπομπής. Ο θαρραλέος Γιουκσέλ πήγε στο στόμα του λύκου, στα κεντρικά του γερμανικού καναλιού, «για να τους δείξει αυτός»...

Με ένα βίντεο που θα πρέπει από και εδώ και μπρος να διδάσκεται σε σχολές δημοσιογραφίας (και θεατρικά εργαστήρια) μπήκε ο τούρκος ρεπόρτερ Μελβούτ Γιουκσέλ στη μάχη μεταξύ Γερμανίας και Ερντογάν για την «αντι-ερντογανική» σάτιρα γερμανικής εκπομπής.

Τι έχει προηγηθεί: Στο γερμανικό κανάλι ZDF, o κωμικός Γιαν Μπόμερμαν είχε διαβάσει εναντίον του Ερντογάν ένα σατιρικό ποίημα «υβριστικής κριτικής» όπως το είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος (δεύτερο σατιρικό χτύπημα στη γερμανική τηλεόραση). Ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε από την καγκελάριο Μέρκελ να διωχθεί ποινικά ο Μπόμερμαν ενώ υπέβαλε ξεχωριστά και μήνυση εναντίον του.

Εδώ μπαίνει ο τούρκος ρεπόρτερ Μεβλούτ Γιουκσέλ, του φιλοκυβερνητικού τουρκικού καναλιού A-Haber που παρουσιάζει την εκπομπή «Yaz Boz». Το Α-Haber κατατάσσεται στα ΜΜΕ που είναι βαμμένα στα χρώματα της τουρκικής κυβέρνησης, και η αποστολή του Γιουκσέλ ήταν να κολακεύσει τον Ερντογάν.

Ο θαρραλέος Γιουκσέλ πήγε στο στόμα του λύκου, στα κεντρικά του καναλιού ZDF για να κάνει ρεπορτάζ. Πραγματικό ρεπορτάζ όμως: «Θα τους δείξουμε εμείς», ξεκινά το βίντεο που δείχνει την περιπετειώδη επίσκεψη του Γιουκσέλ.

Το βίντεο έχει δραματική επική μουσική και περιγραφή σε ανάλογους τόνους από τον Γιουκσέλ, ο οποίος περπατά -ακριβέστερα, παλεύει- να μπει στις εγκαταστάσεις του ZDF ενώ ο εικονολήπτης τον ακολουθεί με την κάμερα στον ώμο (προσθέτοντας έτσι το κάτι παράπανω στη ζωντάνια του βίντεο).

Αν άκουγε κανείς μόνο το βίντεο, θα νόμιζε ότι τον ρεπόρτερ τον έσυραν με τη βία Γερμανοί με στολές του Β’ Παγκοσμίου και τον πέταξαν δαρμένο στο δρόμο.

Αν δει κανείς μόνο το βίντεο όμως, χωρίς ήχο, θα δει έναν ρεπόρτερ με μικρόφωνο να ωρύεται χωρίς… κανένας να του δίνει σημασία.

Το κανάλι δεν δέχθηκε τον Γιουκσέλ επειδή εμφανίστηκε χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση. «Πού είναι η ελευθερία Τύπου για την οποία μιλά η Γερμανία;» διαμαρτύρεται ο Γιουκσέλ, σε μία από τις άπειρες φορές που επικαλείται την ελευθερία του Τύπου.

Στην αρχή του βίντεο, ένας γηραιός φύλακας λέει κάτι στον Γιουκσέλ και απομακρύνεται (έστω κι αν ο ρεπόρτερ προσπαθεί να τον κρατήσει). «Έχουν οδηγίες να μην μας αφήσουν να μπούμε, αλλά εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας μέχρι τέλους, θα υπερασπιστούμε την ελευθερία του Τύπου» λέει ο ρεπόρτερ (ενώ στο βίντεο, το κείμενο αναρωτιέται «γιατί φοβάται το ZDF τον Γιουκσέλ;»).

Το αποκορύφωμα έρχεται στη συνέχεια, όταν ο ρεπόρτερ καταφέρνει να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας στην κάμερα την εμπάθεια, την αυθάδεια, το θράσος εκείνων των ξεδιάντροπων στο ZDF.

Ο Γιουκσέλ αγανακτεί μπροστά από έναν άνδρα με κοστούμι που συνομιλεί με τον διερμηνέα του. Ο άνδρας παρουσιάζεται από τον Γιουκσέλ ως ένας από τους διευθυντές του καναλιού (πρόκειται απλώς για εκπρόσωπο, αλλά αυτό είναι το λιγότερο).

«Δείτε τον πώς τρέμει από οργή!» λέει ο Γιουκσέλ. Ο εκπρόσωπος εκείνη την ώρα κάνει απλώς χαλαρές χειρονομίες.

«Δείτε τον πώς βάζει τα χέρια στις τσέπες. Είναι συμπεριφορά αυτή σε επισκέπτες;» αναρωτιέται εξοργισμένος από την περιφρόνηση ο Γιουκσέλ. «Το φαντάζεστε, να μιλά κανείς με τα χέρια στις τσέπες σε επισκέπτες, και να κουνά τα χέρια σαν να καταριέται;» συνεχίζει.

Μάλλον ο ίδιος το φαντάστηκε, επειδή ο άμοιρος γερμανός εκπρόσωπος που δεν καταλαβαίνει τι περιγράφει εκείνη την στιγμή ο ρεπόρτερ μοιάζει, χαμογελώντας, να έχει μία πολύ άνετη συζήτηση με το συνομιλητή του.

Στο τέλος του βίντεο, ο μάχιμος ρεπόρτερ δείχνει έναν κάτοικο της περιοχής με καταγωγή από την Τουρκία να εξηγεί στα τουρκικά τι συμβαίνει: «Μας ζηλεύουν επειδή δεν μπορούν να τελειώσουν το αεροδρόμιο στο Βερολίνο κι ο Ερντογάν φτιάχνει τρίτο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη, δεν θέλουν να αφήσουν τον Ερντογάν και την Τουρκία να δυναμώσει».

Οι Γερμανοί και οι Τούρκοι τηλεθεατές χαιρετίζουν το βίντεο του Γιουκσέλ ως αριστοτεχνική μετα-σάτιρα. Μέχρι να καταλάβουν πως δεν ήταν σάτιρα, αλλά γυρισμένο στα σοβαρά.

Το βίντεο στα τουρκικά με γερμανικούς υπότιτλους – όμως η ομορφιά της τέχνης δεν γνωρίζει περιορισμούς γλώσσας:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024