Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η περίμετρος της μέσης «δείχνει» τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Η περίμετρος της μέσης «δείχνει» τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Η αυξημένη περίμετρος της μέσης μπορεί να είναι ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης σοβαρής καρδιακής νόσου από το σωματικό βάρος ή τον Δείκτη Μάζας Σώματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σικάγο.

Η αυξημένη περίμετρος της μέσης μπορεί να είναι ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης σοβαρής καρδιακής νόσου από το σωματικό βάρος ή τον Δείκτη Μάζας Σώματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σικάγο.

Επιστημονική ομάδα του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του Ιατρικού Κέντρου «Intermountain», με επικεφαλής τον Δρ Μπρεντ Μουχλεστέιν, κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μετά από μελέτη ατόμων με διαβήτη.

Οι ερευνητές μέτρησαν την περίμετρο της μέσης, το συνολικό σωματικό βάρος και τον ΔΜΣ 200 ανδρών και γυναικών με διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ. Ο διαβήτης είναι γνωστό ότι αυξάνει τον καρδιακό κίνδυνο, αλλά στην συγκεκριμένη μελέτη οι συμμετέχοντες δεν είχαν συμπτώματα καρδιακής νόσου.

Οι επιστήμονες εκτίμησαν την καρδιακή λειτουργία με ηχοκαρδιογράφημα και παρατήρησαν ότι η λειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς παρουσίαζε προοδευτική επιδείνωση όσο διευρυνόταν η περίμετρος της μέσης. Και τελικά η καρδιακή φθορά εδραιώνονταν στα 114,3 εκατοστά περιμέτρου της μέσης.

Η μη φυσιολογική λειτουργίας της αριστερής κοιλίας της καρδιάς είναι βασική αιτία καρδιακής νόσου, περιλαμβανομένης της συγγενούς καρδιακής ανεπάρκειας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, η σχέση περιμέτρου μέσης και μειωμένης καρδιακής λειτουργίας ήταν ανεξάρτητη του σωματικού βάρους και του Δείκτης Μάζας Σώματος.

Σε ότι αφορά τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες είχαν καλύτερη συνολικά καρδιακή λειτουργία παρά την αύξηση της κοιλιακής παχυσαρκίας.

Οι γυναίκες σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει να διατηρούν μια περίμετρο μέσης 86,4 εκατοστά ή και λιγότερο, ενώ οι άνδρες θα πρέπει να τηρούν την μέσης στα 101 εκατοστά και λιγότερο.

Πάντως ο Δρ Μουχλεστέιν έσπευσε να διευκρινίσει ότι η μείωση της περιμέτρου της μέσης μπορεί να συντελέσει σε μείωση του καρδιακού κινδύνου.

«Η γυμναστική και η διατροφή είναι τα βασικά θεραπευτικά μέσα για όλους τους παχύσαρκους ανθρώπους, περιλαμβανομένων και εκείνων που έχουν σωματότυπο ‘μήλο’. Η μελέτη μας προσθέτει ότι οι τελευταίοι ειδικά θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για τη μείωση όλων των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, περιλαμβανομένης της περιμέτρου της μέσης», σημειώνει.
Και η αερόβια σωματική άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος καύσης του κοιλιακού λίπους.

Από την πλευρά της η Δρ Σάρα Σαμααν, καρδιολόγος στο Καρδιολογικό Νοσοκομείο του Τέξας σχολιάζει ότι «το κοιλιακό λίπος παράγει μια σειρά φλεγμονωδών διαδικασιών και συνδέεται πιο άμεσα με την καρδιακή νόσο, την υπέρταση και τον διαβήτη, από τους άλλους τύπους λίπους. Γνωρίζουμε ήδη ότι τα βαρύτερα άτομα είναι πιθανότερο να έχουν βλάβες που προδιαθέτουν σε καρδιακή ανεπάρκεια. Και η παρούσα μελέτη αποδεικνύει ότι το λίπος στην κοιλιακή χώρα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την καρδιακή λειτουργία».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024