Το μούδιασμα και την αντανακλαστική στροφή σε μέτρα «αναδίπλωσης» μετά τις επιθέσεις της 22ης Μαρτίου καταγράφει έρευνα στο Βέλγιο: Οι μισοί κάτοικοι εμφανίζονται να θεωρούν ότι κλείσιμο συνόρων θα συνέβαλε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας -την ώρα που ο βασικός καταζητούμενος για τα χτυπήματα παράμενει σε φυγή.

Σε έρευνα που δημοσιεύει την Παρασκευή η Soir, και που διενεργήθηκε από το κέντρο «Ceci n’est pas une crise», το 50% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποψη ότι «το κλείσιμο των συνόρων σε πρόσφυγες», όπως αναφέρει η εφημερίδα, «είναι καλό μέτρο για να εμποδιστούν τρομοκρατικά χτυπήματα στο Βέλγιο».

Εξίσου καχύποπτο εμφανίζεται μεγάλο τμήμα των ερωτηθέντων απέναντι στους μουσουλμάνους εν γένει: Τέσσερις στους δέκα, γράφει η εφημερίδα, θεωρούν «μάλλον συνεργό» τη μουσουλμανική κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι οι κεντρικοί δράστες των επιθέσεων, όπως και στην περίπτωση του Παρισιού, είχαν γαλλική ή βελγική υπηκοότητα.

Η έρευνα καταγράφει επίσης και την έντονη ανησυχία των Βέλγων: Τρεις στους δέκα δηλώνουν ότι αποφεύγουν χώρους μεγάλων συγκεντρώσεων ενώ σχεδόν οκτώ στους δέκα θεωρούν πως θα υπάρξουν και άλλες επιθέσεις.

Ο υπεύθυνος για την έρευνα Μπενουά Σόιερ υποστηρίζει πως τα ευρήματα δείχνουν ότι η βελγική κοινωνία είναι διασπασμένη μεταξύ «ενός τμήματος έτοιμου για μία ανοικτή κοινωνία και ενός άλλου που τάσσεται υπέρ μίας κλειστής κοινωνίας με περισσότερους ελέγχους και τείχη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ