Σε διάγγελμά του αναφορικά με το σκάνδαλο για τις δαπάνες που αφορούν την προσωπική του κατοικία, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν προχώρησε σε υποβολή παραίτησης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απεφάνθη ότι ο Ζούμα «δεν στήριξε ούτε υπερασπίσθηκε ούτε σεβάστηκε» το Σύνταγμα και ότι αγνόησε εντολή εισαγγελέα κατά της διαφθοράς να επιστρέψει μέρος από τα 16 εκατ. δολάρια που δαπανήθηκαν για την κατοικία του.

Ο Ζούμα, μιλώντας για το σκάνδαλο ανακαίνισης της ιδιωτικής κατοικίας του, είπε σε διάγγελμά του ότι δεν ήταν ηθελημένη ή εν γνώση του η παραβίαση του Συντάγματος της χώρας.

«Δεν έδρασα ανέντιμα» είπε ο Ζούμα και τόνισε ότι το θέμα έχει τελειώσει και ότι η κυβέρνηση έμαθε το μάθημά της.

Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση σημειώνει ότι θα ξεκινήσει διαδικασία για την αποπομπή του Ζούμα από την εξουσία και την παραπομπή του σε δίκη, θεωρείται ότι αυτό δύσκολα θα επιτευχθεί.

Ο Ζούμα είπε ότι ίσως ληφθεί νομική δράση κατά κυβερνητικών στελεχών που θα βρεθεί ότι έσφαλαν.

«Ζητώ συγγνώμη από πλευράς μου και από πλευράς της κυβέρνησής μου. Καλώ όλες τις πλευρές να σεβαστούν την απόφαση και να την εφαρμόσουν» είπε ο πρόεδρος της χώρας, σημειώνοντας ότι μπορεί η απόφαση αυτή να «ενδυναμώσει» τη δημοκρατία της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ