
Η Κίνα «μένει ΟΗΕ» για τη Β.Κορέα, που φέρεται να εκτόξευσε νέο πύραυλο
Από το βήμα της αμερικανικής πρωτεύουσας, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε την ανάγκη να «μείνουν όλες οι πλευρές» στη βορειοκορεατική σύγκρουση στη γραμμή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ - την ώρα που αναφορές από τη Νότιο Κορέα θέλουν την Πιόνγκγιανγκ να προχώρησε σε νέα εκτόξευση. Το αγκάθι της Νότιας Σινικής Θάλασσας όμως παραμένει στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Από το βήμα της αμερικανικής πρωτεύουσας, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε την ανάγκη να «μείνουν όλες οι πλευρές» στη βορειοκορεατική σύγκρουση στη γραμμή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ – την ώρα που αναφορές από τη Νότιο Κορέα θέλουν την Πιόνγκγιανγκ να προχώρησε σε νέα εκτόξευση.
Το αγκάθι της Νότιας Σινικής Θάλασσας όμως παραμένει στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
To ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των επαφών Ομπάμα και Σι στην Ουάσινγκτον, με τις δύο πλευρές να υπογραμμίζουν την ανάγκη τήρησης των αποφάσεων του ΟΗΕ: «Όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν πλήρως και αυστηρά τα ψηφίσματα» των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ο κινέζος πρόεδρος.
Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο υπογράμμισε την ανάγκη να επιλυθεί μέσω του «διαλόγου η δύσκολη κατάσταση» στην κορεατική χερσόνησο. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε προσπάθειες με εποικοδομητικό τρόπο ώστε να επιστρέψουμε σε διάλογο στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών» ανέφερε ο κινέζος πρόεδρος.
Την Παρασκευή το πρωί, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές που δεν κατονόμασε, πως η Βόρειος Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση πυραύλου που έπεσε στη θάλασσα στα ανατολικά.
Ωστόσο, το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στην πρώτη του αντίδραση πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αναφορά.
Εάν στέκει, θα πρόκειται για την πιο πρόσφατη σε σειρά εκτοξεύσεων από τη Βόρειο Κορέα καθώς το θερμόμετρο στη χερσόνησο παραμένει στο κόκκινο.
Παραμένουν τα αγκάθια μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Και η αμερικανική και η κινεζική πλευρά αποτίμησαν θετικά τις συναντήσεις στο πλαίσιο της Συνόδου της Ουάσινγκτον, με το Πεκίνο να τις χαρακτηρίζει «εποικοδομητικές». Τα αγκάθια ωστόσο παραμένουν, με πιο έντονο το ζήτημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Ο κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε πως το Πεκίνο «είναι ανυποχώρητο στην υπεράσπιση της εθνικής του κυριαρχίας στη Νότια Σινική Θάλασσα», σημειώνοντας την πεποίθησή του πως η διαμάχη «πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά με άμεσες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων».
Η Κίνα, σημείωσε, «σέβεται και φυλάσσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων που προβλέπει η διεθνής νομοθεσία».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πάνε για… σκούπα οι Λέικερς κόντρα στους Ρόκετς – Μεγάλα «διπλά» για Σπερς και Σέλτικς (vids)
- Ολυμπία Κηρύκου: Νέες μαρτυρίες φέρνουν ανατροπή στην υπόθεση της μυστηριώδους εξαφάνισης
- Αδέλφια Κάσιο κατά Μάικλ Τζάκσον: Μας εκπαίδευσε να τον υπερασπιζόμαστε, ενώ μας κακοποιούσε
- Η ώρα της στέψης στο Κύπελλο Ελλάδας Betsson: Για το 9ο τρόπαιο ο ΠΑΟΚ, θέλει να γράψει ιστορία ο ΟΦΗ
- Πεθαίνει η 4αδα που θα ισορροπούσε την κινεζική επιρροή στην Ασία – Υπεύθυνος ο Τραμπ
- Ευρώπη: Ποιες χώρες έχουν δει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων


