Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βγήκαν και μαχαίρια στην Ειδομένη, εκρηκτικό το κλίμα στον καταυλισμό

Βγήκαν και μαχαίρια στην Ειδομένη, εκρηκτικό το κλίμα στον καταυλισμό

Εκρηκτικό είναι το κλίμα σε Πειραιά και Ειδομένη, καθώς οι συμπλοκές μεταξύ προσφύγων αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Φωτογραφικός φακός κατέγραψε άγριο καβγά μεταξύ προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης το βράδυ της Τετάρτης. Η εικόνα σοκάρει, καθώς δείχνει έναν άνδρα να κρατά μαχαίρι και να το στρέφει προς έναν άλλο.

Εκρηκτικό είναι το κλίμα σε Πειραιά και Ειδομένη, καθώς οι συμπλοκές μεταξύ προσφύγων αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Φωτογραφικός φακός κατέγραψε άγριο καβγά μεταξύ προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης το βράδυ της Τετάρτης. Η εικόνα σοκάρει, καθώς δείχνει έναν άνδρα να κρατά μαχαίρι και να το στρέφει προς έναν άλλο. Η συμπλοκή έληξε αναίμακτα και δεν καταγράφηκε κάποιο περιστατικό τραυματισμού.

Μετά τα επεισόδια, κάτοικοι της Ειδομένης προγραμματίζουν διαμαρτυρία στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου για την μη εκκένωση του καταυλισμού, όπου διαβιούν περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης: «Εκεί που υπήρχε αλληλεγγύη και ανθρωπιά, τώρα υπάρχει αγανάκτηση. Κυρίως οι αγρότες της περιοχής χάνουν τη δουλειά τους, αφού δεν μπορούν να σπείρουν αυτή την εποχή τα υπό κατάληψη χωράφια τους».

Στόχος της κυβέρνησης είναι, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, να αποσυμφορηθούν ο Πειραιάς και η Ειδομένη μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

«Σημασία έχει να πειστούν οι πρόσφυγες. Και σε αυτό το πλαίσιο «επιχειρούμε» στη διαδικασία της σταδιακής ή ολοκληρωμένης εκκένωσης» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ ο κ. Βίτσας.

Με tweet του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι πρόσφυγες της Ειδομένης και του Πειραιά να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας.

Συζητήσαμε ακόμα την ανάγκη οι πρόσφυγες Ειδομένης και Πειραιά, να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας. 3/3

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 31, 2016


Νέα ένταση με τον αγρότη που όργωσε το χωράφι

Το πρωί της Παρασκευής, μέσα στον καταυλισμό δημιουργήθηκε ένταση όταν ΜΚΟ επιχείρησε να αδειάσει ένα φορτηγό ξύλα για τους πρόσφυγες σε χωράφι που ανήκε στον Λ.Ου., τον αγρότη που χθες άρχισε να οργώνει το χωράφι του, δίπλα στις σκηνές.

Σήμερα, η σύζυγός του έδιωξε από το χωράφι τους την νταλίκα με τα ξύλα, τα οποία ξεφορτώθηκαν τελικά στη μέση του δρόμου, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες έδωσαν μάχη για να προλάβουν να πάρουν μερικά.

Χθες, τον πανικό στην καταυλισμό έσπειρε ο αγρότης, που μπήκε στο τρακτέρ του και άρχισε να οργώνει τους κενούς χώρους ανάμεσα στις σκηνές περνώντας ξυστά από τους πρόσφυγες.

Προσφυγόπουλα έτρεχαν από πίσω του σε απόσταση αναπνοής από το άροτρο αγνοώντας του κινδύνους. Αστυνομικοί που τον αντιλήφθηκαν έσπευσαν να τον σταματήσουν.

«Περίμενα αρκετό καιρό. Καταλαβαίνω τον κόσμο που είναι εδώ, αλλά πρέπει κι εγώ να ζήσω» είπε ο αγρότης Λ.Ου., ιδιοκτήτης των 72 στρεμμάτων περιμετρικά του καταυλισμού.

«Θα δώσω διορία μερικές μέρες. Με διώχνει το Δημόσιο από το δικό μου χωράφι» πρόσθεσε ο κ. Ούλης, προειδοποιώντας ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα, το πρωί του Σαββάτου αγρότες της περιοχής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο Λ.Ου. είναι και ιδιοκτήτης καντίνας που δραστηριοποιείται στην Ειδομένη. Τις προηγούμενες ημέρες είχε ομολογήσει ότι έκανε χρυσές δουλειές με τους πρόσφυγες, πουλώντας τους πάνω από 3.000 σάντουιτς καθημερινά έναντι 2 ευρώ στην καντίνα που έστησε στον καταυλισμό.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες, δεν επέτρεπε σε άλλους να στήσουν στον ίδιο χώρο και τώρα διαμαρτύρεται επειδή δεν ελέγχει την περιοχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024