Με ένταση και αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για την εισαγωγή του νομοσχεδίου για το Προσφυγικό προς συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκίνησε η συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών.

Αιτιολογώντας τον εκ μέρους της κυβέρνησης τον χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είπε πως είναι τέτοιες οι συνθήκες ώστε επιβάλλεται η άμεση ψήφισή του, ενώ επικαλέστηκε και τα «ασφυκτικά χρονικά πλαίσια» για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελών. Και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, επικαλέστηκε την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης των υπηρεσιών ασύλου, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Βασίλης Κικίλιας, είπε πως η κυβέρνηση με την «απαράδεκτη τακτική» νομοθέτησης που ακολουθεί ακυρώνει κάθε διάθεση καλής πίστης που επιδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς το νομοσχέδιο των 150 σελίδων που κατατέθηκε χθες το βράδυ δεν προλαβαίνει κανείς να το επεξεργαστεί. «Κατεπείγον όταν ξέρετε ότι πρέπει να φέρετε 56 κανονιστικές πράξεις; Ούτε σε τρία χρόνια δεν προλαβαίνετε να το εφαρμόσετε. Διαλύετε όλες τις δομές της χώρας. Προφανώς και ζητάμε να μην συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος». ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

«Σ’ ένα χρόνο τίποτα δεν θα λειτουργεί», εκτίμησε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε προς τα κυβερνητικά έδρανα; «Είναι έτοιμες οι κανονιστικές πράξεις; Θα τις δημοσιεύσετε στο ΦΕΚ το Σάββατο;». «Μέχρι να έρθουν καινούργιες διατάξεις ισχύουν οι παλιές, και έχουμε έτοιμες αυτές για την υπηρεσία ασύλου και πρώτης υποδοχής» απάντησε ο υπουργός, Γιάννης Μουζάλας.

Την διαφωνία του για το κατεπείγον εξέφρασε και ο Γ.Λαγός από την ΧΑ, διερωτώμενος «τι θα χάσουμε εάν το συζητήσουμε σε πέντε έξι μέρες;»

Για αυταρχικές πράξεις και πράξεις μεθόδευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, η οποία και μίλησε για νομοσχέδιο – «τερατούργημα» που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και την Συνθήκη Γενεύης απέναντι στους πρόσφυγες. Για «καθεστωτικές πρακτικές» μίλησε ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι, ο οποίος είπε επιπλέον πως το νομοσχέδιο αυτό, δεν ήταν «κατεπείγον», κατεπείγον «κατάντησε αυτή την κυβέρνηση». «Ο χρόνος είναι ο μεγάλος εχθρός, επειδή πρόκειται για εθνικό θέμα», ανέφερε ο Κ.Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ.

«Πρόκειται για την παροχή εξουσιοδότησης στον υπουργό για να βγάζει κανονιστικές πράξεις και δεν καταλαβαίνω γιατί να έρθει ως κατεπείγον» είπε ο Γ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων.

Παρεμβαίνοντας και ο ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης ανέφερε πως «αυτοί που διαχειρίζονται τόσους μήνες το Προσφυγικό, δεν κάνουν ούτε για διαχειριστές αποθήκης».

Ένταση προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Συρίγος έθεσε το κατεπείγον σε ψηφοφορία, μετά την παραίνεση εκ μέρους του βουλευτή της ΝΔ, Χ.Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι μόνο στην Ολομέλεια ισχύει η αρχή της δεδηλωμένης και η Επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει αν θα προχωρήσει ως κατεπείγουσα η διαδικασία. Στο γεγονός αυτό, αντέδρασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ακούστηκαν να ρωτούν: «Α λα καρτ δεδηλωμένη έχουμε;».

Το θέμα ωστόσο ετέθη σε ψηφοφορία μετά την οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως η πρόταση της κυβέρνησης πέρασε με ψήφους 37 έναντι 33, γεγονός που δημιούργησε αντιδράσεις από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης, η οποία αμφισβήτησε το αποτέλεσμα.

Παράθυρα για πάρτι εκατομμυρίων ευρώ κατήγγειλε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η κριτική της κας Μπακογιάννη εστιάστηκε σε άρθρο, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα διεκδίκησης κρατικών κονδυλίων από «φορείς της κοινωνίας των πολιτών» χωρίς προκαθορισμένα και σαφή κριτήρια. Καμπανάκι χτύπησε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τη διάταξη, που εξαιρεί από κάθε διαδικασία διαγωνισμού οποιαδήποτε μορφής προμήθεια για τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντας την πρόβλεψη «ξετσίπωτη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ