Τουρκία: Στο 4% ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το 2015
Στο 4% διαμορφώθηκε ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Τουρκία το 2015, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, καθώς η ισχυρή εγχώρια ζήτηση έδωσε ώθηση στην οικονομία που τους τελευταίους μήνες υφίσταται το βάρος των πολιτικών αναταραχών και των ανησυχιών για την ασφάλεια.
Στο 4% διαμορφώθηκε ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Τουρκία το 2015, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, καθώς η ισχυρή εγχώρια ζήτηση έδωσε ώθηση στην οικονομία που τους τελευταίους μήνες υφίσταται το βάρος των πολιτικών αναταραχών και των ανησυχιών για την ασφάλεια.
Οι δευτερογενείς επιπτώσεις από την σύγκρουση στη γειτονική Συρία έχουν πλήξει τη τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας και τις σχέσεις με το σημαντικό εμπορικό της εταίρο, τη Ρωσία, ενώ η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει πληγεί από την αβεβαιότητα που δημιούργησαν πέρυσι οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε το 3,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters, χάρη στο τελευταίο τρίμηνο του έτους όταν η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής αρχής. Οικονομολόγοι ανέμεναν ο ρυθμός ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου να διαμορφωθεί στο 5,2%.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι η ανάπτυξη του 2015 συμβαδίζει με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ καθιστά την τουρκική οικονομία την τέταρτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανάμεσα στις χώρες του G20.
«Αυτή η επιτυχία επιτεύχθηκε παρά τις δύο περσινές βουλευτικές εκλογές, την κλιμακούμενη γεωπολιτική ένταση στην περιοχή μας, τα προβλήματα με τους εμπορικούς μας εταίρους και την αστάθεια στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές», δήλωσε ο Σιμσέκ σε ανακοίνωση.
Οι οικονομικές προοπτικές επισκιάζονται από τις ανησυχίες για την ασφάλεια ύστερα από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων φέτος, για τις οποίες υπεύθυνοι έχουν θεωρηθεί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Οι εντάσεις με τη Ρωσία έχουν επίσης πλήξει το εμπόριο και τον τουρισμό. Ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία μειώθηκε κατά 10% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και μια δεκαετία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Λέσβος: Συνελήφθη αγρότης που μετέφερε παράνομα 480 πρόβατά εν μέσω καραντίνας για τον αφθώδη πυρετό
- Κλειστή η Καραγιώργη Σερβίας λόγω θραύσης αγωγού της ΕΥΔΑΠ – Αυξημένη η κίνηση στο Σύνταγμα
- Μήνυση σε διασώστες του ΕΚΑΒ στην Κρήτη για ανθρωποκτονία από αμέλεια – Συγγενείς γυναίκας που πέθανε στη θάλασσα
- Συνταγματική Αναθεώρηση: Το ΠΑΣΟΚ απαντά στο Μαξίμου με ολοκληρωμένη πρόταση
- ΠΑΣΟΚ: Ευθεία πρόκληση στο κράτος δικαίου η προσπάθεια Κασιδιάρη για επάνοδο στην πολιτική
- Χαμός στην Κολομβία: Ντου οπαδών στο Μεντεγίν, φωτοβολίδες, δακρυγόνα και διακοπή (vids)
- Ινδονησία: Τρεις νεκροί και δέκα αγνοούμενοι πεζοπόροι έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου
- Πώς θα διδάξετε στον σκύλο σας να μην αντιδρά σε εξωτερικούς περισπασμούς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 08.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/greg-rakozy-oMpAz-DN-9I-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442