Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
To Βερολίνο δυσφορεί για τη... δυσφορία Ερντογάν στη γερμανική σάτιρα

To Βερολίνο δυσφορεί για τη… δυσφορία Ερντογάν στη γερμανική σάτιρα

Απορρίπτει το γερμανικό ΥΠΕΞ και όλα τα στρατόπεδα της γερμανικής πολιτικής το ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε το λόγο από το Βερολίνο για σατιρικό κλιπ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση - ενώ ο πρέσβης στην Άγκυρα, που κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, υπογράμμισε τη «σημασία της ελευθερίας του Τύπου» στη συνάντηση. Η ίδια η καγκελάριος σιωπά, αλλά το κόμμα της διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση έχει εκφράσει «μέσα από τους δικούς της διαύλους» τη θέση της στην Άγκυρα.

Απορρίπτει το γερμανικό ΥΠΕΞ και όλα τα στρατόπεδα της γερμανικής πολιτικής το ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε το λόγο από το Βερολίνο για σατιρικό κλιπ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση – ενώ ο πρέσβης στην Άγκυρα, που κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, υπογράμμισε τη «σημασία της ελευθερίας του Τύπου» στη συνάντηση.

Η ίδια η καγκελάριος σιωπά, αλλά το κόμμα της διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση έχει εκφράσει «μέσα από τους δικούς της διαύλους» τη θέση της στην Άγκυρα.

Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ ανέφερε το μεσημέρι της Τετάρτης, σε σχέση και με τη δίκη της Cumhuriyet, πως «ο σεβασμός της λευεθερίας του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτος για τη Γερμανία στις σχέσεις με την Τουρκία».

Επιβεβαιώνοντας τις αναφορές στα γερμανικά ΜΜΕ που ήθελαν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον γερμανό πρέσβη για την σάτιρα στο κανάλι NDR, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε επίσης τι είπε ο γερμανός πρέσβης όταν κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο πρέσβης Μάρτιν Έρντμαν διαμήνυσε στη συνάντησή του στο τουρκικό ΥΠΕΞ την Τρίτη «πως το κράτος Δικαίου, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η προστασία θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης, είναι ύψιστα αγαθά», ανέφερε το Βερολίνο.

Η συνομιλία του Έρντμαν έγινε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του τουρκικού υπουργείου, Μουράτ Εσενλί. Οι αναφορές του ειδικά για τη Δικαιοσύνη αφορούν τη δίκη της Cumhuriyet, την οποία ο γερμανός πρέσβης είχε παρακολουθήσει μαζί με άλλους διπλωμάτες σε ένα μήνυμα που προκάλεσε την οργή του τούρκου προέδρου.

Πίσω στο ίδιο το Βερολίνο, όλα τα κομματικά στρατόπεδα επέκριναν την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να καλέσει τον πρέσβη για το σατιρικό βίντεο: Από τον Χριστιανοδημοκράτη επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικής της Βουλής μέχρι τους Πράσινους, οι πολιτικοί μίλησαν για «απαράδεκτη αντίδραση».

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν ως «χλιαρή» την στάση της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες πως το Βερολίνο θα κάνει τα «στραβά μάτια» σε ζητήματα ελευθεριών απέναντι στην Τουρκία εξαιτίας της απαραίτητης συνεργασίας με την Άγκυρα στο προσφυγικό.

Θέλοντας να κατευνάσει αυτές τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο χριστιστιανοδημοκράτης επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Νόρμπερτ Ρότγκεν διαβεβαίωσε πως «η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε στην Τουρκία με τους δικούς της διαύλους την αδιαμφισβήτητη ισχύ των θεμελιώδων ελευθεριών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024