Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Aύξηση στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες το 2016

Aύξηση στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες το 2016

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των παιδιών προσφύγων που φτάνουν είτε με τους γονείς τους είτε μόνα τους προς τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια παρουσιάζεται το πρώτο τρίμηνο του 2016 σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή.

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των παιδιών προσφύγων που φτάνουν είτε με τους γονείς τους είτε μόνα τους προς τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια παρουσιάζεται το πρώτο τρίμηνο του 2016 σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) στη Λέσβο το 2015 εισήλθαν 500.000 πρόσφυγες εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 750 ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τα 537.

Επίσης στη Κω πέρυσι εισήλθαν 50.000 πρόσφυγες εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 93 ενώ στη Λέρο από τους 127.000 πρόσφυγες οι 210 ήταν ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών).

Βάση των ίδιων στοιχείων από την 1η Ιανουαρίου έως τις 28 Μαρτίου έχουν εισέλθει στη χώρα μας 147.393 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ Θάνος Τσατσουλής μίλησε για τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος στα νησιά πύλες- εισόδου και επεσήμανε την άμεση ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, όχι μόνο μειώθηκαν με απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης το 2013, την ώρα που οι προσφυγικές ροές έχουν εμφανίσει τον τελευταίο χρόνο αύξηση έως και 1000% αλλά μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν καν καλυφθεί.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν για τις προσωπικές τους εμπειρίες από τις εκατοντάδες διασώσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Μενέλαος Δαφέρμος, ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Μιχάλης Καπιτανέλης, ο Αρχικελευστής Λ.Σ. Νίκος Ιορδανίδης, ο Αρχικελευστής Λ.Σ. Ιωάννης Τσαλίκης και ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Φώτης Γαρουφαλιάς.

Όπως είπε ο κ.Παπαδόπουλος που υπηρετεί στη Μυτιλήνη επιχειρώντας να απαντήσει γιατί παρατηρείται η αύξηση αυτή στα ασυνόδευτα παιδιά είπε ότι «από μαρτυρίες παιδιών που μιλούν αγγλικά μας έχουν πει στο ερώτημα «ποιος είναι ο γονιός σου; » – είναι μια πάγια διαδικασία μετά από τη διάσωση ενός παιδιού να αναζητούμε τον γονιό του – ότι επικοινωνούν με τους γονείς τους σε όποιο μέρος και αν είναι εκείνοι (τα πιο πολλά είναι από τη Συρία αλλά προέρχονται και από άλλες χώρες όπως Αφγανιστάν) μέσω Iντερνετ, μέσω Facebook συγκεκριμένα, και μας λένε ότι δεν είχαν περισσότερα χρήματα για να έρθουν και οι γονείς τους. Θα πάνε σε κάποιο ίδρυμα, έχουν ενημερωθεί ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ιδρύματα τα οποία φιλοξενούν αυτά τα παιδιά και μέσω Facebook δίνουν το «στίγμα» τους, σε ποιο μέρος βρίσκονται και αν είναι στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα, για να πάνε κάποια στιγμή όταν μπορέσουν οι γονείς τους ή συγγενείς εάν δεν υπάρχουν γονείς να τα πάρουν για να τα έχουν υπό την προστασία τους.»

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν μέλη της ΠΟΕΠΛΣ που υπηρετούν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. «Υπάρχουν περιπτώσεις που οι επιβαίνοντες σε μια λέμβο υπακούουν τις οδηγίες μας και άλλοι όχι με αποτέλεσμα πάνω στον πανικό τους να γίνεται μετατόπιση φορτίου και να πέφτουν όλοι στη θάλασσα και εκεί έχεις μέσα σε δευτερόλεπτα να κάνεις εκτίμηση της κατάστασης και να σώσεις πρώτα τα παιδιά και μετά τις γυναίκες και τους άντρες» λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν «ζούμε μαζί τους τις σκηνές του πολέμου όπως μας τις περιγράφουν. Σώζουμε από τη θάλασσα ανθρώπους τραυματίες πολέμου. Ανεβαίνουν στο σκάφος κρατώντας στην αγκαλιά τους σφιχτά το πρόσθετο μέλος για να μπορέσουν να περπατήσουν όταν φτάσουν στην ακτή. Τα σωσίβια που φορούν συνήθως είναι κακής ποιότητας που τα έχουν αγοράσει 10-15 ευρώ από κάποιο μαγαζί στα τουρκικά παράλια».

Συγκλονιστική είναι η αφήγηση διάσωσης ενός βρέφους «σε μια επιχείρηση μας έδωσαν ένα σακ βουαγιάζ και συνήθως τις αποσκευές τις παίρνουμε στο τέλος γιατί προτεραιότητα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους. Τους εξηγήσαμε ότι θα το πάρουμε μετά το σάκο αλλά εκείνοι επέμεναν. Το ανεβάσαμε στο σκάφος και όταν το ανοίξαμε είδαμε μέσα ένα μωρό 11 ημερών. Το είχαν βάλει μέσα οι γονείς του για να το μεταφέρουν με ασφάλεια ».

Λιμενικός που υπηρετεί σε ελικόπτερο Σουπερ-Πούμα σημειώνει ότι «οι πρόσφυγες φαίνεται από τα βαριά ρούχα και τα παπούτσια π.χ. άρβυλα που φοράνε ότι δεν έχουν σχέση με τη θάλασσα. Το πιο δύσκολο έργο μας είναι όταν πρέπει να σώσουμε παιδιά γιατί ο διασωστικός μηχανισμός έχει διαμορφωθεί για ενήλικες και πρέπει εμείς να κατεβούμε, να πάρουμε τα μωρά ή τα μικρά παιδιά στην αγκαλιά μας για να τα ανεβάσουμε στο ελικόπτερο».

Ο κ. Τσατσούλης και οι συνάδελφοι του είπαν ότι είναι επιβαρημένοι ψυχολογικά με τις εικόνες που αντικρίζουν από πέρυσι κυρίως που αυξήθηκαν σημαντικά οι προσφυγικές ροές μέχρι σήμερα λέγοντας ότι αυτοί που υπηρετούν στα πλωτά στο Αιγαίο είναι κοντά στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης και ζητούν να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία και για την υλική ανταμοιβή για το σημαντικό έργο που επιτελούν καθημερινά. Όπως έλεγαν χάρη στην εκπαίδευση και στο ζήλο των πληρωμάτων των σκαφών οι απώλειες ζωών είναι μηδενικές. Και συμπλήρωσε ο κ. Γαρουφαλιάς: «Αυτή τη στιγμή η αμοιβή για κάθε περιπολία των συναδέλφων στα πλωτά κάνει 13,5 ευρώ, δηλαδή εάν ένα πλωτό σώσει τη μέρα 1000 άτομα κοστίζει όλο το σκάφος 55 ευρώ στο κράτος. Διαιρείστε το 55 για να δείτε για να δείτε πόσο κοστίζει η κάθε ζωή».

Διονύσης Βυθούλκας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024