Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αργεντινή αποσύρεται από το τηλε-καύχημα της εποχής Τσάβες

Η Αργεντινή αποσύρεται από το τηλε-καύχημα της εποχής Τσάβες

Το τηλεοπτικό δίκτυο Telesur ιδρύθηκε το 2005 στη Βενεζουέλα του Τσάβες ως μια εναλλακτική «στον νεοφιλελεύθερο ηγεμονισμό» για την ενημέρωση των πολιτών της Νοτίου Αμερικής. Στο εγχείρημα συμμετείχαν και άλλες χώρες φιλικές στον πρόεδρο της Βενεζουέλας. Σήμερα μια όχι και τόσο φιλική στο Καράκας αργεντινή κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει οριστικά τους δεσμούς με το κανάλι.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Telesur ιδρύθηκε το 2005 στη Βενεζουέλα του Τσάβες ως μια εναλλακτική «στον νεοφιλελεύθερο ηγεμονισμό» για την ενημέρωση των πολιτών της Νοτίου Αμερικής. Με προγράμματα και ειδήσεις στα ισπανικά, τα πορτογαλικά (για τη Βραζιλία), αλλά και την αγγλική γλώσσα.

Στο εγχείρημα συμμετείχαν χώρες φιλικές στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως η Κούβα, ο Ισημερινός, η Βολιβία, η Νικαράγουα και η Ουρουγουάη.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Ούγκο Τσάβες έφυγε από τη ζωή και η Βενεζουέλα συνεχίζει με τον Νικολάς Μαδούρο.

Στην Αργεντινή η πολιτική αλλαγή ήρθε τον Δεκέμβριο του 2015 με έναν πρόεδρο, τον Μαουρίσιο Μάκρι, που ποτέ δεν έκρυψε την αντιπάθειά του για τον Τσάβες και την εναλλακτική του.

Σήμερα η αργεντινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το Telesur, στο οποίο κατείχε το 16% των μετοχών.

Ο αρμόδιος υπουργός για τα ΜΜΕ, Ερνάν Λομπάρντι, δήλωσε ότι το Μπουένος Αϊρες θα πάψει να χρηματοδοτεί το κανάλι. «Η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με αυτό που πιστεύουμε για τα δημόσια ΜΜΕ σε θέματα πλουραλισμού, αλλά και λιτότητας» δήλωσε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Κράτος (η προηγούμενη κυβέρνηση των περονιστών) πλήρωνε ένα ακριβό δορυφορικό προϊόν αμφίβολης αντικειμενικότητας.

Το κανάλι θα βγει και από το «μπουκέτο» δορυφορικών καναλιών που προσφέρονται δωρεάν στην Αργεντινή από τη δημόσια πλατφόρμα, ενώ θα πάψει να είναι υποχρεωτική η παρουσία του και στις ιδιωτικές πλατφόρμες.

Όπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ της χώρας, η Αργεντινή γίνεται η πρώτη χώρα από το 2005 που εγκαταλείπει το Telesur.

To κανάλι διατηρούσε γραφείο στο Μπουένος Αϊρες με δέκα δημοσιογράφους. Οι επτά είχαν παραιτηθεί τον Δεκέμβριο, όταν ο Μαουρίσιο Μάκρι ορκίστηκε πρόεδρος της Αργεντινής.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024