
Η ροδόχρους ακμή ίσως προδιαθέτει στην εκδήλωση νόσου Πάρκινσον
Οι άνθρωποι που πάσχουν από ροδόχρου ακμή έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Πάρκινσον, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μελέτη δανών ερευνητών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από ροδόχρου ακμή έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Πάρκινσον, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μελέτη δανών ερευνητών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.
Η ροδόχρους ακμή είναι μια συχνή φλεγμονώδης δερματική πάθηση. Σε γενικές γραμμές το εξάνθημα περιορίζεται στο πρόσωπο, κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη και το πιγούνι. Σε μερικές περιπτώσεις οι βλάβες μπορεί να εκτείνονται στο τριχωτό της κεφαλής και, περιστασιακά, στο λαιμό και το ανώτερο τμήμα του σώματος. Ένα σύνηθες πρώιμο χαρακτηριστικό είναι οι εξάψεις, οι οποίες συνοδεύονται συχνά από αίσθημα καύσου.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τον Δρ Αλεξάντερ Έγκερμπεργκ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 5,5 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 22.400 είχαν διαγνωστεί με νόσο Πάρκινσον και τα 68.100 με ροδόχρου ακμή.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι στους πάσχοντες από τη συγκεκριμένη δερματική πάθηση η νόσος Πάρκινσον είχε εμφανιστεί περίπου δυόμισι χρόνια νωρίτερα από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Επίσης τα περιστατικά νόσου Πάρκινσον ήταν περίπου διπλάσια στους ανθρώπους με ροδόχρου νόσο (7,62 ανά 10.000) από ό,τι στον γενικό πληθυσμό (3,54 ανά 10.000).
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι προς το παρόν παραμένει άγνωστος ο μηχανισμός που συνδέει τη ροδόχρου ακμή με τη νόσο Πάρκινσον, ενώ δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσά τους, καθώς μπορεί να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Λαλιώτου: Η ΕΛΑΣ θα εντάξει τους εκπαιδευτικούς στο ειδικό μισθολόγιο, με ουσιαστικές αυξήσεις
- Ντιναμό Κιέβου-ΠΑΟΚ 2-3: Οι Θεσσαλονικείς έβαλαν… υπογραφή πρόκρισης στην Πολωνία
- ΙΝΑΤ: Το Ινστιτούτο Τσίπρα «σβήνει» το «success story» της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης
- Θρίλερ στη Σύρο: Ποια είναι η 42χρονη που τη μαχαίρωσαν και πέθανε – «Πήγε να μας ληστέψει» λέει ζευγάρι που έχει προσαχθεί
- Ντιναμό Κιέβου – ΠΑΟΚ: Ο Σανταμαρία με εκπληκτικό σουτ κάνει το 3-1 για τον «δικέφαλο»! (vid)
- «Μαύρο» ρεκόρ στις γυναικοκτονίες στη Βραζιλία το 2025 με 4 νεκρές την ημέρα

