Η εποχή γέννησης επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών
Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια ομάδα βιοδεικτών που συνδέουν την εποχή που γεννήθηκε κάποιος με τον μετέπειτα κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Allergy.
Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια ομάδα βιοδεικτών που συνδέουν την εποχή που γεννήθηκε κάποιος με τον μετέπειτα κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Allergy.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον Δρ Τζον Χολογουέι, ανέλυσαν δείγματα DNA από ομάδα ατόμων που είχαν γεννηθεί στη νήσο Wight και βρήκαν συγκεκριμένους επιγενετικούς βιοδείκτες που σχετίζονται με την εποχή γέννησης και οι οποίοι συνεχίζουν να είναι παρόντες στον οργανισμό πολλά χρόνια μετά. Η επιγενετική επίδραση αφορά την επίδραση του περιβάλλοντος στα γονίδια μέσω χημικών μηχανισμών (μεθυλίωση του DNA).
Οι επιστήμονες κατάφεραν να συσχετίσουν αυτούς τους επιγενετικούς δείκτες όχι μόνο με την εποχή γέννησης, αλλά και με την πιθανότητα μελλοντικής εκδήλωσης αλλεργίας. Για παράδειγμα, όσοι είχαν γεννηθεί το Φθινόπωρο, κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν έκζεμα σε σχέση με όσους είχαν γεννηθεί Άνοιξη. Οι γεννημένοι τον Χειμώνα, κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν άσθμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εποχή γέννησης συσχετίζεται με την υγεία των ανθρώπων. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε διαφορετικές ασθένειες ανάλογα με το πότε γεννήθηκαν.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Θεσσαλονίκη: Τέταρτη προφυλάκιση για τη φονική επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
- ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης στην αντλία ξεπέρασαν ξανά τα τέσσερα δολάρια λόγω των νέων εχθροπραξιών με Ιράν
- LIVE: Η κλήρωση του Ολυμπιακού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
- Νάξος: Δωρεάν κυκλική συγκοινωνία από τα περιφερειακά πάρκινγκ της Χώρας προς το Λιμάνι
- «Όχι» της εισαγγελέως σε διακοπή ή αναβολή της δίκης για τα Τέμπη
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
- Η μπουνιά του Μολίνα στον Ρόδι που δεν είδε κανείς μετά το τέλος του τελικού (vid)
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442