Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο κεντρικός καταζητούμενος για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι που τελικά συνελήφθη μετά από τέσσερις μήνες στο Βέλγιο, υποστηρίζει ότι επρόκειτο να ήταν ένας από τους καμικάζι στο Stade de France την εφιαλτική νύχτα.

Ο Αμπντεσλάμ φέρεται να άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή και να πέταξε το γιλέκο αυτοκτονίας σε κάδο. Η βελγική αστυνομία χειρίζεται με «επιφυλάξεις» τα όσα λέει ο συλληφθείς.

H σύλληψη του 26χρονου στο Βέλγιο είναι, μετά την επιχείρηση στο παρισινό Σεν Ντενί που είχε καταλήξει στην εξόντωση του «εγκεφάλου» των επιθέσεων Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, η σημαντικότερη πρόοδος στην έρευνα για την 13η Νοεμβρίου.

Η Γαλλία ζητά άμεσα την έκδοση του Αμπντεσλάμ από το Βέλγιο, την οποία ο δικηγόρος του ανέφερε πως θα επιδιώξει να μπλοκάρει. Η απόφαση για την έκδοση αναμένεται, σύμφωνα με τη γαλλική εισαγγελία, να κρατήσει μεταξύ δύο με τρεις μήνες.

Οι επιθέσεις, υπενθυμίζεται, είχαν τρία σκέλη: Τους τρεις καμικάζι στο Stade de France κατά τη διάρκεια του αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας, τους ενόπλους που πυροβολούσαν από αυτοκίνητο σε καφετέριες και μπαρ και στο τέλος την ομηρία στο θέατρο Bataclan, το πιο πολύνεκρο σκέλος.

Θεωρείται, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η βελγική εισαγγελία, ότι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ ήταν στην πρώτη ομάδα, των καμικάζι στο Στάδιο. Πιστεύεται ότι ήταν ο οδηγός του Clio που είχε οδηγήσει την ομάδα στο στάδιο και υποστηρίζει ότι ο ίδιος θα ήταν μεταξύ των δραστών όμως άλλαξε την τελευταία στιγμή γνώμη.

Το γιλέκο με τα εκρηκτικά που θα πυροδοτούσε το πέταξε σε κάδο στη Μοντρούζ, το οποίο και είχε εντοπιστεί από την αστυνομία δέκα ημέρες μετά. Η έρευνα επίσης είχε εντοπίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας ίχνη του τηλεφώνου του στο Σατιγιόν.

Ο γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μολάν επιβεβαίωσε πως ο Αμπντεσλάμ υποστήριξε στους βέλγους αξιωματικούς που χειρίζονται την υπόθεση ότι έκανε πίσω την τελευταία στιγμή και δεν ανατίναξε τα εκρηκτικά. Ο εισαγγελέας υπογράμμισε πως οι πρώτες αναφορές του συλληφθέντα πρέπει να αντιμετωπιστούν «με επιφύλαξη» και τόνισε πως παραμένουν πολλά ερωτήματα «τα οποία πρέπει να απαντήσει ο Αμπντεσλάμ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας