Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Eπεισοδιακή και η ορκωμοσία του «Λούλα» στην κυβέρνηση

Βραζιλία: Eπεισοδιακή και η ορκωμοσία του «Λούλα» στην κυβέρνηση

Επεισόδια και συγκρούσεις σφράγισαν την τελετή ορκωμοσίας του τέως προέδρου της Βραζιλίας, Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα στην κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ, κίνηση που έγινε -όπως λέει η Αντιπολίτευση- για να θωρακιστεί νομικά ο τέως πρόεδρος. Πάντως, η Δικαιοσύνη κινήθηκε ήδη κατά του διορισμού του.

Επεισόδια και συγκρούσεις σφράγισαν την τελετή ορκωμοσίας του τέως προέδρου της Βραζιλίας, Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα στην κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ, κίνηση που έγινε -όπως λέει η Αντιπολίτευση- για να θωρακιστεί νομικά ο τέως πρόεδρος.

Πάντως, η Δικαιοσύνη κινήθηκε ήδη κατά του διορισμού του: ομοσπονδιακός δικαστής προχώρησε στην έκδοση προσωρινής απόφασης που να ακυρώνει την είσοδο του τέως προέδρου στην κυβέρνηση.

«Λόγω του κινδύνου υπονόμευσης της ελεύθερης άσκησης της δικαστικής εξουσίας […] καλώ την Ένωση [Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας] και την εξοχότητά της την πρόεδρο να εφαρμόσουν άμεσα το μέτρο» αναφέρει ο ομοσπονδιακός δικαστής στην απόφασή του. «Στην περίπτωση που έχουν ήδη αναληφθεί καθήκοντα [από τον Λούλα], να ανασταλούν μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης» κρίνει.

Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας που ερευνούν το σκάνδαλο διαφθοράς της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras κατηγορούν τον Λούλα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη. Η υπουργοποίησή του του παρέχει μερική ασυλία, αφού μπορεί πλέον να παραπεμφθεί σε δίκη μόνο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας

Υπενθυμίζεται ότι ο «Λούλα» μπήκε στην κυβέρνηση της Ρουσέφ ως προσωπάρχης -θέση που η νυν πρόεδρος είχε προτού διεκδικήσει την προεδρία της χώρας για πρώτη φορά το 2010.

Η ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου έγινε εν μέσω διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, με την αστυνομία να κάνει χρήση σπρέι πιπεριού για να κρατήσει μακριά οπαδούς και αντιπάλους της κυβέρνησης.

Στην ομιλία της η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ ξεκαθάρισε ότι οι «κραυγές των πραξικοπηματιών» δεν πρόκειται να λυγίσουν την κυβέρνησή της.

Αναφερόμενη στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με τον Λούλα και οι οποίες προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών, η Ρουσέφ είπε ότι είναι προϊόν μοντάζ και αναρωτήθηκε ποιος τις κυκλοφόρησε.

«Αναρωτιέμαι ποιος τις κυκλοφόρησε, όταν δεν περιέχουν τίποτα, το ξαναλέω τίποτα που να θέτουν σε αμφισβήτηση τον χαρακτήρα και την ακεραιότητα του τέως προέδρου» είπε η διάδοχός του.

Στο τηλεφώνημα, η Ρούσεφ φέρεται να λέει στον «Λούλα» πως έχει στη διάθεσή του το χαρτί της υπουργοποίησης «για να το χρησιμοποιήσει όταν το χρειαστεί».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024