Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Και τα παιδιά πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο - Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Και τα παιδιά πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο – Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Στα παιδιά είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (10/3) καθώς η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να προληφθεί ήδη από την παιδική ηλικία, ενώ η έγκαιρη διάγνωσή της μπορεί να συντελέσει σε καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Στα παιδιά είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (10/3) καθώς η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να προληφθεί ήδη από την παιδική ηλικία, ενώ η έγκαιρη διάγνωσή της μπορεί να συντελέσει σε καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ), με αφορμή την παγκόσμια ημέρα, τονίστηκε ότι περίπου 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς, ενώ σε ποσοστό 10% (δηλαδή σε 100.000 άτομα) τα προβλήματα αυτά είναι αρκετά σοβαρά.

Το 10% των ατόμων με αρκετά σοβαρά προβλήματα από τους νεφρούς, δηλαδή περίπου 10.000 άτομα στην Ελλάδα, πάσχουν από τελικό στάδιο Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) και για να επιβιώσουν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή/και μεταμόσχευση νεφρού.

Κι ενώ η ΧΝΝ είναι συνυφασμένη με την μέση και τρίτη ηλικία, εντύπωση προκαλεί ότι η πάθηση αφορά και πολλά παιδιά. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2012, εκτιμάται ότι αφορά 50 ανά ένα εκατομμύριο παιδιά 0-19 ετών.

Σύμφωνα με τον Φώτη Παπαχρήστου, καθηγητής Παιδιατρικής – Νεφρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, «προδιάθεση για εκδήλωση ΧΝΝ έχουν τα παιδιά με ανωμαλίες στους νεφρούς ή στο ουροποιητικό σύστημα οι οποίες είναι εμφανείς σε προγεννητικό υπερηχογράφημα, το οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, συμπτώματα, όπως μειωμένη ανάπτυξη, ιστορικό ουρολοίμωξης, διαταραχές στην ούρηση ή παθολογικά ευρήματα στα ούρα, καθώς επίσης τα πρόωρα ή τελειόμηνα βρέφη με μικρό βάρος γέννησης».

Η Αικατερίνη Παπαγιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας στο ΑΠΘ, σημείωσε ότι «τα παιδιά αυτά πρέπει να εξετάζονται για την πιθανότητα ύπαρξης νεφρικής νόσου, γιατί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, καθώς και η κατάλληλη παρακολούθηση είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για θετική έκβαση και αποτροπή ανάπτυξης ΧΝΝ τελικού σταδίου».

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαχρήστου, την περίοδο 1990-2012, 147 παιδιά 2-18 ετών υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού. Τα 75 (54,7%) έλαβαν μόσχευμα από ζώντα συγγενή δότη, συγκεκριμένα 61 από γονείς και 14 από παππούδες. Τα ποσοστά δεκαετούς επιβίωσης του μοσχεύματος από ζώντα δότη φτάνουν το 77,3% και από πτωματικό δότη το 69,4%. Η 20ετης επιβίωση των μεταμοσχευμένων παιδιών από ζώντα δότη φτάνει το 93,3% και των μεταμοσχευμένων παιδιών από πτωματικό δότη το 88,7%.

Η ΧΝΝ μπορεί να προληφθεί

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Δημήτριος Σ. Γούμενος, καθηγητής Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε ότι επειδή η Χρόνια Νεφρική Νόσος σχετίζεται με την εμφάνιση επιπλοκών από πολλά όργανα και ιδιαίτερα από την καρδιά, τα αγγεία και τα οστά, κοστίζει στην παγκόσμια κοινότητα κάθε χρόνο χιλιάδες νεκρούς και δισεκατομμύρια ευρώ από την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους νοσηλείας αλλά και του κόστους αιμοκάθαρσης και των φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου.

«Γι’ αυτό το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού είναι ‘Νεφρική Νόσος και Παιδιά – Δράστε νωρίς για την πρόληψή της!‘. Η καμπάνια φέτος επικεντρώνεται στην έγκαιρη διάγνωση από την βρεφική και παιδική ακόμη ηλικία των παραγόντων εκείνων που μπορούν να οδηγήσουν αργότερα στην ανάπτυξη Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ).

Και αυτό γιατί σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν είναι γίνονται αντιληπτά. Είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα. Σε προχωρημένα στάδια εμφανίζεται οίδημα στους αστραγάλους, κόπωση, ελάττωση της όρεξης και αφρώδη ούρα.

Μεταξύ των παραγόντων που συντελούν στην εκδήλωση της ΧΝΝ είναι: ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, οι ιδιοπαθείς σπειραματονεφρίτιδες (IgA νεφροπάθεια, μεμβρανώδης σπειραματονεφρίτιδα κ.λπ.), συστηματικά νοσήματα (όπωςο ερυθηματώδης λύκος και οι αγγειίτιδες), αιματολογικά νοσήματα, κληρονομικές παθήσεις (πολυκυστικοί νεφροί κ.λπ.) και οι συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος στα παιδιά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αρχείου Καταγραφής Νεφροπαθών στην Ελλάδα το 2013 λειτουργούσαν 164 κέντρα αιμοκάθαρσης στα οποία αντιμετωπίζονταν 12.475 ασθενείς. Τα 72 είναι ιδιωτικά (54,4% των ασθενών) και τα 92 δημόσια (45,6% των ασθενών). Επίσης, λειτουργούν 36 μονάδες περιτοναϊκής κάθαρσης με 723 ασθενείς και τέσσερα μεταμοσχευτικά κέντρα στα οποία έχουν πραγματοποιηθεί 2.492 μεταμοσχεύσεις.

Η ΕΝΕ με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα συστήνει τον τακτικό προληπτικό έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας καθώς η ΧΝΝ μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με εξέταση ούρων για την ανίχνευση λευκώματος και αίματος για την μέτρησης της κρεατίνης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024