Την πρώιμη ένταξη των φιστικιών στη διατροφή των βρεφών και νηπίων προτείνουν βρετανοί ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διατροφικής αλλεργίας στους συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύσαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές του Τμήματος Παιδιατρικής Αλλεργίας του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκίντεον Λακ, υπέβαλλαν σε κατανάλωση φιστικιών 556 παιδιά στο πλαίσιο της μελέτης LEAP-On, που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Evelina» του Λονδίνου. Τα παιδιά άρχισαν να καταναλώνουν φιστικία (σε μορφή πουρέ) από το πρώτο κιόλας έτος της ζωής τους και συνέχισαν και μέχρι να γίνουν πέντε ετών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα έτος μετά την διακοπή της κατανάλωσης φιστικιών, δηλαδή σε ηλικία έξι ετών, τα περισσότερα δεν εμφανίσαν αλλεργία. Μόνο το 5% περίπου εμφάνισαν αλλεργία μετά την κλινική δοκιμή, έναντι 19% στην αρχή της (μείωση 75%).

Οι ερευνητές σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσο η προστασία από την αλλεργία έναντι των φιστικιών παραμένει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και ποιά είναι η αναγκαία ελάχιστη ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης φιστικιών στη νηπιακή ηλικία.

«Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς όσων παιδιών θεωρούνται υψηλού κινδύνου για αλλεργία στα φιστίκια (αυτά που έχουν έκζεμα ή/και αλλεργία στα αυγά), πρέπει να συμβουλευθούν έναν αλλεργιολόγο ή παιδίατρο, προτού αρχίσουν να δίνουν στα παιδιά τους προϊόντα που περιέχουν φιστίκια» σημειώνει ο Δρ Λακ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα κρούσματα αλλεργίας σε τρόφιμα εμφανίζουν αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικά, η αλλεργία στα φιστίκια έχει υπερδιπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, ενώ εκδηλώνεται περίπου στο 1% έως 3% των παιδιών στη δυτική Ευρώπη. Η συγκεκριμένη αλλεργία εμφανίζεται νωρίς στη ζωή του ατόμου και δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ