
Στο Eurogroup η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα
Συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, το Eurogroup για να εξετάσει την πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα και την ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος. Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα -πιθανότατα εντός της εβδομάδας- προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, παρά τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των θεσμών.
Συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, το Eurogroup για να εξετάσει την πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα και την ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος. Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα -πιθανότατα εντός της εβδομάδας- προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, παρά τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των θεσμών.
Πιθανότατα εντός της εβδομάδας θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα για να συνεχίσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων και την έναρξη των συζητήσεων για ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με αξιωματούχους, αναφέρει σχετικά το Reuters.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters: «Οι επαφές τις τελευταίες ημέρες έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση όπου φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι η αποστολή για την αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής, θα μπορέσει να έρθει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, θα επιβεβαιωθεί αύριο (την Δευτέρα)».
Δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να συγκλίνουν οι θέσεις των ευρωπαίων δανειστών με αυτές του ΔΝΤ, τις οποίες χωρίζει ακόμη μεγάλη απόσταση σε ό,τι αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού, δηλαδή των μέτρων που θεωρούν ότι θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα ώς το 2018.
Η Ευρώπη δεν θεωρεί ότι είναι εφικτό να λάβει η Ελλάδα μέτρα 7,5 – 9 δισ. ευρώ, όπως ζητεί το ΔΝΤ, καθώς αναγνωρίζει πως ούτε η κυβέρνηση το αντέχει πολιτικά, ούτε η οικονομία. Εκτός αυτού, αμφισβητεί -όπως και η κυβέρνηση-τα δεδομένα στα οποία βασίζει το Ταμείο αυτές τις εκτιμήσεις του.
Από την άλλη, το ΔΝΤ δεν θεωρεί ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα, το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ευρώπη, μπορεί να πετύχει. Η άποψή του είναι ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν».
Στη βάση αυτής της συμφωνίας, αναμένεται να αρχίσει η αξιολόγηση, εφόσον επιστρέψουν. Από κει και πέρα, το ύψος των απαιτούμενων μέτρων μπορεί να προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, ανάλογα με τα μέχρι τότε δεδομένα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κύκλωμα διαφθοράς στην Κρήτη – Συνελήφθησαν ο ιατροδικαστής Χανίων και τοξικολόγος για δωροληψία
- Στη Θεσσαλονίκη ο Τολιόπουλος για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στον Άρη (pics)
- Θεσσαλονίκη: Γεωργικές εργασίες με χρήση καταστροφέα έκανε ο 51χρονος που συνελήφθη για τη φωτιά στο Δερβένι
- Η Μαρία Ναυπλιώτου «ταξιδεύει» στο 83ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας
- Έρευνα: Απαισιόδοξοι 6 στους 10 κατοίκους της Αττικής για την οικονομία – Σταθερό «αγκάθι» η ακρίβεια
- Η νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων και τα εξοπλιστικά που ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ εν μέσω προεκλογικού κλίματος

