Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα πρώτα σημάδια συναίνεσης βλέπει ο Τουσκ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Τα πρώτα σημάδια συναίνεσης βλέπει ο Τουσκ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Ντουσκ δήλωσε πως βλέπει τα πρώτα σημάδια σύγκλισης μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας -όπου θα συμμετάσχει και ο τούρκος πρωθυπουργός- ο Τουσκ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να δεχθεί μετανάστες που εντοπίζονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Επανέλαβε, επίσης, ότι χρειάζεται στήριξη στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Ντουσκ δήλωσε την Παρασκευή ότι βλέπει τα πρώτα σημάδια ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ ξεπερνούν τις διαφορές τους, προκειμένου να προσπαθήσουν να αντιμετωπίζουν την προσφυγική κρίση.

Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας -όπου θα συμμετάσχει και ο τούρκος πρωθυπουργός- ο Τουσκ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να δεχθεί μετανάστες που εντοπίζονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

«Για πρώτη φορά από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης, μπορώ να βλέπω να διακρίνεται μια ευρωπαϊκή συναίνεση» είπε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι η συναίνεση αφορά μία συνολική στρατηγική που «εάν εφαρμοστεί πιστά μπορεί να ανακόψει τις ροές και να αντιμετωπίσει την κρίση».

Τις προηγούμενες ημέρες ο Τουσκ πραγματοποιούσε συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος. Επισκέφθηκε τη Βιέννη, τη Λουμπλιάνα, το Ζάγκρεμπ, τα Σκόπια, την Αθήνα, την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και το Βελιγράδι.

Ο ίδιος είπε ότι στις χώρες που επισκέφθηκε υπήρξε η συμφωνία να σταματήσει η πολιτική προώθησης των προσφυγικών κυμάτων από χώρα σε χώρα.

«Δεν θα επιλύσει την κρίση, αλλά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μία ευρωπαϊκή συναίνεση» είπε ο Τουσκ, σημειώνοντας ότι τη Δευτέρα, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν αυτή την προσέγγιση.

«Τη Δευτέρα, θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα, ανάμεσά τους και εκείνο της επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές συνέπειες για τους πρόσφυγες, αν μη τι άλλο στην Ελλάδα, με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο» τονίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Σε αυτό περιλαμβάνεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέο μέσο βοήθειας έκτακτης ανάγκης, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εθνικών κυβερνήσεων σε αυτές τις ανθρωπιστικές προσπάθειες» είπε ο Τουσκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024