
Κομισιόν: Η ΠΓΔΜ έχει αναλάβει πολιτική δέσμευση για συνεργασία στο προσφυγικό
H ΠΓΔΜ δεν δεσμεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ανέφερε η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, σχετικά με το φιλτράρισμα των προσφύγων στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα.
H ΠΓΔΜ δεν δεσμεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ανέφερε η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, σχετικά με το φιλτράρισμα των προσφύγων στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα.
Ερωτηθείσα αν το φιλτράρισμα των προσφύγων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η Μπερτό απάντησε ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα της ΕΕ και ως εκ τούτου δεν δεσμεύεται, από νομικής άποψης, από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά από τους διεθνείς.
Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι η χώρα έχει αναλάβει την πολιτική δέσμευση να συνεργάζεται με τις χώρες της ΕΕ στο προσφυγικό ζήτημα, βάσει της δήλωσης που υπεγράφη στις 25 Οκτωβρίου από τους 12 ηγέτες χωρών της ΕΕ και χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Εξάλλου, όσον αφορά το μηχανισμό αξιολόγησης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων Σένγκεν, βάσει του οποίου η Ελλάδα σε λίγες ημέρες καλείται να παρουσιάσει τα μέτρα που έλαβε για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που είχαν διαπιστωθεί, η Μπερτό ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ποια είναι η κατάσταση.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι στις 10 Φεβρουαρίου η Επιτροπή με έκθεσή της υπογράμμιζε τη «σημαντική πρόοδο» που έχει καταγράψει η Ελλάδα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Διεκόπησαν δρομολόγια του Προαστιακού λόγω φωτιάς στην περιοχή της Νέας Ζωής
- Ο απόλυτος οδηγός BBQ από την Αργυρώ: Την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Τζέιμς για Ολυμπιακό: «Συγχαρητήρια και καλή τύχη»
- Γιατί η Νταϊάνα έσκισε σκόπιμα το φόρεμά της στο Met Gala πριν από 30 χρόνια;
- Πετρέλαιο: Βουτιά της τιμής του αργού – Κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι
- Κρίση αξιοπιστίας – «Αστήρικτες» οι μισές έρευνες κοινωνικών επιστημών
