Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη μάχη της Σούπερ Τρίτης ρίχνονται οι επίδοξοι πρόεδροι των ΗΠΑ

Στη μάχη της Σούπερ Τρίτης ρίχνονται οι επίδοξοι πρόεδροι των ΗΠΑ

Η πρώτη δοκιμασία που θα δώσει μία αρχική εικόνα στη χαοτική μάχη για το Λευκό Οίκο έφτασε: Σούπερ Τρίτη στις ΗΠΑ, με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς σε πληθώρα πολιτειών να καλούνται να επιλέξουν υποψήφιo για τις προεδρικές. Κλίντον και Σάντερς μετρούν τις δυνάμεις τους κυρίως στην κοινότητα των αφροαμερικανών, ενώ ο Τραμπ θέλει κύμα που θα τον κάνει «ασταμάτητο».

Η πρώτη δοκιμασία που θα δώσει μία αρχική εικόνα στη χαοτική μάχη για το Λευκό Οίκο έφτασε: Σούπερ Τρίτη στις ΗΠΑ, με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς σε πληθώρα πολιτειών να καλούνται να επιλέξουν τον υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές. Κλίντον και Σάντερς μετρούν τις δυνάμεις τους κυρίως στην κοινότητα των αφροαμερικανών ψηφοφόρων, ενώ ο Τραμπ θέλει κύμα που θα τον κάνει «ασταμάτητο» -πράγμα που φοβούνται οι αντίπαλοί του, Κρουζ και Ρούμπιο.
{{{ map }}}
Αναλυτικά οι πολιτείες: Αλαμπάμα, Αρκανσας, Κολοράντο, Τζόρτζια, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Τέξας, Βερμόντ, Βιρτζίνια, ενώ συμμετέχει και η Αμερικανική Σαμόα.

Μόνο για τους Ρεπουμπλικάνους στήνονται κάλπες στο Γουαϊόμινγκ και την Αλάσκα.

Το «χορό» των ψηφοφοριών για τις προκριματικές εκλογές άνοιξε η πολιτεία της Βιρτζίνια. Οι κάλπες άνοιξαν στις 06.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσουν έως το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) οι υπόλοιπες δώδεκα πολιτείες.

Η «ημέρα» μοιράζει μεγάλη μερίδα των συνολικών εκλεκτόρων που χρειάζεται κάθε επίδοξος υποψήφιος -φυσικά, τα αποτελέσματα θα είναι μοιρασμένα και η τελική εικόνα δεν θα είναι καθοριστική για την έκβαση της μάχης στα δύο κόμματα, όμως θα έχει καλυφθεί ο πρώτος σταθμός και θα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα.

Στους Δημοκρατικούς, η Χίλαρι Κλίντον προσέρχεται μεν με τρεις νίκες στις τέσσερις εσωκομματικές διαδικασίες, όμως (με την εξαίρεση της Νότιας Καρολίνας) το εύρος της, ειδικά στην Αϊόβα, ήταν πολύ μικρότερο του αναμενόμενου.

Η κάλπη της Νότιας Καρολίνας έδειξε επίσης πως η υποψηφιότητά της είναι ισχυρή στους αφροαμερικανούς ψηφοφόρους έναντι της υποψηφιότητας του Σάντερς (ο οποίος, προερχόμενος από το Βερμόντ, έχει αναγκαστικά να οικοδομήσει πάνω σε μικρότερους δεσμούς με την αφροαμερικανική κοινότητα).

Αυτό το σημείο αναμένεται να είναι ένα από εκείνα που θα αποτιμηθούν στους Δημοκρατικούς με τη Σούπερ Τρίτη -έξι από τις πολιτείες που κρίνονται βρίσκονται στο Νότο.

Η ίδια η Χίλαρι Κλίντον έχει στρέψει τις τελευταίες ημέρες τις επιθέσεις της περισσότερο στον ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ και λιγότερο στον νυν αντίπαλό της Σάντερς: Θέλει έτσι να εμφανιστεί περισσότερο «ήδη» προεδρική υποψήφιος με αξιώσεις.

Ο Σάντερς, πάντως, που τα έχει πάει καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι αντίπαλοί του, έχει ήδη διασφαλίσει τουλάχιστον πως θα μείνει στη διαδικασία μέχρι το τέλος, ακόμη και με άσχημη εμφάνιση τη Σούπερ Τρίτη.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών όμως, τα πράγματα θεωρούνται πιο κρίσιμα. Η ορμή με την οποία πλησιάζει ο Τραμπ έχει τρομάξει τους ανθυποψηφίους του: Αν και δηλώνουν πεπεισμένοι πως η Σούπερ Τρίτη δεν θα είναι θρίαμβος για τον μεγιστάνα, αφήνουν να φανεί πως το ενδεχόμενο τούς ανησυχεί.

Το ότι κρίνονται επίσης πολιτείες στο Νότο έχει μεγάλη σημασία και για τους Ρεπουμπλικανούς. Άνετη επικράτηση του Τραμπ στις νότιες πολιτείες θα είναι τεράστιο πλήγμα στον Τεντ Κρουζ, επειδή κανονικά οι νότιες πολιτείες θα έπρεπε, ως «φυσικός του χώρος», να είναι ευνοϊκό πεδίο για τον τεξανό γερουσιαστή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024