Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία: Η Γαλλία βλέπει πιθανή παραβίαση της παύσης πυρός σε βάρος ανταρτών

Συρία: Η Γαλλία βλέπει πιθανή παραβίαση της παύσης πυρός σε βάρος ανταρτών

Το Παρίσι ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η ομάδα εργασίας των ξένων δυνάμεων για την επιτήρηση της παύσης πυρός στη Συρία, μετά από αναφορές για παραβίασή της με πλήγματα σε βάρος ομάδων της αντιπολίτευσης. Νωρίτερα, η Μόσχα ανέφερε πως η παύση πυρός τηρείται αλλά είναι «προφανώς δύσκολη», ενώ ο συριακός στρατός είχε ανακαταλάβει οδική αρτηρία προς το Χαλέπι -και το ΝΑΤΟ εκδήλωσε ανησυχία για την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας.

Το Παρίσι ζήτησε άμεσα να συγκληθεί άμεσα η ομάδα εργασίας των ξένων δυνάμεων για την επιτήρηση της παύσης πυρός στη Συρία, μετά από αναφορές για παραβίασή της με πλήγματα σε βάρος ομάδων της αντιπολίτευσης. Νωρίτερα, η Μόσχα ανέφερε πως η παύση πυρός τηρείται αλλά είναι «προφανώς δύσκολη», ενώ ο συριακός στρατός είχε ανακαταλάβει οδική αρτηρία προς το Χαλέπι -και το ΝΑΤΟ εκδήλωσε ανησυχία για την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό ανέφερε τη Δευτέρα, μιλώντας από τον ΟΗΕ στη Γενεύη, πως υπάρχουν αναφορές για παραβιάση της παύσης πυρός σε ζώνες που ελέγχουν μετριοπαθείς ομάδες της αντιπολίτευσης.

Ζήτησε την «άμεση σύγκληση» της ομάδας εργασίας στην οποία έχουν συμφωνήσει οι ξένες δυνάμεις για την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε αρχικά επιτεχυθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Από τη συμφωνία, υπενθυμίζεται, είχαν εξαιρεθεί μόνο οι τρομοκρατικές ομάδες.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν αναφορά στελέχους της ομάδας της αντιπολίτευσης στο σαουδαραβικό Al Arabiya το μεσημέρι της Δευτέρας: Η παύση πυρός «βρίσκεται αντιμέτωπη με πλήρη ακύρωση εξαιτίας των κυβερνητικών επιθέσεων», είπε.

«Έχουμε εναλλακτικές για να προστατεύσουμε το λαό μας εάν δεν μπορεί να το κάνει η διεθνής κοινότητα», συνέχισε, όπως μεταδίδει το Reuters, λέγοντας πως η παύση πυρός «κατέρρευσε πριν ακόμη ξεκινήσει» και ότι «δεν διαπιστώνει ενδείξεις πως προετοιμάζεται έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες».

Νωρίτερα, το συριακό καθεστώς (όπως και η οργάνωση «Παρατηρητήριο», που συλλέγει πληροφορίες από τον εμφύλιο) είχε περιοριστεί στο ότι ο στρατός ανακατέλαβε οδική αρτηρία που οδηγεί προς το Χαλέπι, στην περιοχή της Χανασέρ, ενώ οι μάχες συνεχίζονταν με την ISIS.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο είχε αναφέρει για τη συριακή παύση πυρός πως πρόκειται για «διαδικασία που είναι σε εξέλιξη», αλλά τόνισε πως «οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ είχαν εξαρχής υπογραμμίσει πως η τήρησή της δεν είναι εύκολη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024