Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Τουρκία: Δεν αποκλείει αεροπορικές επιθέσεις κατά Κούρδων της Συρίας

Δεν αποκλείει η Άγκυρα αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των Κούρδων της Συρίας. Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ γίνονται πιο προσεκτικές στις σχέσεις τους με τους μαχητές του κουρδικού YPG της Συρίας.

Δεν αποκλείει η Άγκυρα αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των Κούρδων της Συρίας. Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ γίνονται πιο προσεκτικές στις σχέσεις τους με τους μαχητές του κουρδικού YPG της Συρίας.

«Βλέπω κάποια αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ. Νομίζω ότι είναι πιο προσεκτικοί» είπε ο Ιμπραήμ Καλίν σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Έχουν εκφράσει ανησυχία για τις κινήσεις του YPG και τη σχέση τους με τη Ρωσία και με το καθεστώς του Άσαντ» σημείωσε.

Η αμερικανική στήριξη στους Κούρδους της Συρίας από την Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει τριβή στις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση. Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον στηρίζει το YPG στη μάχη του κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά το έχει καλέσει να μην επιδιώξει πρόσθετα εδάφη.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Καλίν απέκλεισε «με κάθε βεβαιότητα» το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και τόνισε ότι η χώρα ενδεχομένως θα διεξαγάγει δύο ξεχωριστά δημοψηφίσματα, το ένα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος και το δεύτερο σχετικά με τις εξουσίες του επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Οι διαφορές είναι βαθύτατες στην τουρκική πολιτική σκηνή σχετικά με το περιεχόμενο και τη μορφή του νέου Συντάγματος και σχετικά με τον ενίσχυση ή όχι του ρόλου του προέδρου.

Το ΑKP χρειάζεται την υποστήριξη 14 βουλευτών της αντιπολίτευσης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ώστε να προκηρύξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά το νέο Σύνταγμα, ενώ θα χρειαζόταν περίπου 50 ψήφους της αντιπολίτευσης για να αναθεωρήσει απευθείας το Σύνταγμα χωρίς τη λαϊκή ψήφο.

Πολλές εφημερίδες στην Τουρκία έκαναν αναφορά σε σενάρια προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ώστε το κυβερνών κόμμα να καταφέρει να συγκεντρώσει ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Μετά βεβαιότητας μπορώ να το αποκλείσω αυτό. Δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές για το νέο Σύνταγμα» δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος τύπου του Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης ξένων δημοσιογράφων στην Άγκυρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι η προεδρία θα ήθελε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να ολοκληρωθεί από τη νυν Εθνοσυνέλευση, εντέλει ωστόσο θα καταστεί απαραίτητη η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.

«Ενδεχομένως θα υπάρξουν δύο διαδικασίες, όπως πρότεινε ο πρόεδρος… Θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα μαζί με το προεδρικό σύστημα… (ή) μπορεί οι πολίτες να αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος για το προεδρικό σύστημα ξεχωριστά» σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

Παρακολουθήστε live στις 18:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 3ο τελικό της Volley League ανδρών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024