Σόιμπλε: Μόνο ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό – χρειάζεται μείωση αριθμών
«Υπάρχει μόνο ευρωπαϊκή λύση» στην προσφυγική κρίση, δηλώνει ο Β.Σόιμπλε προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει την σημασία της, αν δεν επιλυθεί η διαμάχη στο εσωτερικό της. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε την ανάγκη «δραματικής» μείωσης στον αριθμό προσφύγων, «ειδάλλως δεν θα τα καταφέρουμε» είπε, αναφερόμενος στην στάση της Μέρκελ.
«Υπάρχει μόνο ευρωπαϊκή λύση» στην προσφυγική κρίση, δηλώνει ο Β.Σόιμπλε προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει την σημασία της, αν δεν επιλυθεί η διαμάχη στο εσωτερικό της. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε την ανάγκη «δραματικής» μείωσης στον αριθμό προσφύγων, «ειδάλλως δεν θα τα καταφέρουμε» είπε, αναφερόμενος στην στάση της Μέρκελ.
«Πρέπει να προσέξουμε ώστε η Ευρώπη να θεωρείται σημαντική», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της G-20 που αρχίζει αύριο στην Σανγκάη και ζητεί «δραματική» μείωση του αριθμού των προσφύγων, «διαφορετικά δεν θα τα καταφέρουμε πια».
Ο γερμανός υπουργός υπενθυμίζει ότι η χώρα του κατά την πρόσφατη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Συρία δεσμεύθηκε να διαθέσει 2,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο της συνολικής βοήθειας και προσθέτει: «Ενθάρρυνα την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για αυτή την δέσμευση. Τώρα θα προσκαλέσουμε και άλλους να κάνουν κάτι περισσότερο».
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες, «ακόμη και αν είναι δύσκολο και επώδυνο», καθώς «ο δρόμος της νομισματικής χαλάρωσης οδηγεί σε κακοτυχίες», ενώ επισημαίνει ότι η ΕΕ δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση και κάνει λόγο για τεράστιους γεωπολιτικούς κινδύνους.
«Έρχεται κάποτε η στιγμή όπου τα όλο και περισσότερα χρέη μετατρέπονται σε κρίση αξιοπιστίας. Σε αυτό βοηθά μόνο ένα πράγμα: πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει – και επιτέλους να το εφαρμόσουμε», συνεχίζει ο κ. Σόιμπλε και ασκεί οξεία κριτική στις προσπάθειες που καταβάλλονται, όπως λέει, στην Ευρώπη να τεθούν και πάλι υπό αμφισβήτηση οι κανόνες που υιοθετήθηκαν τον Ιανουάριο για την κατά προτεραιότητα ευθύνη των ιδιοκτητών και των δανειστών των τραπεζών σε περίπτωση προβλήματος (bail-in).
«Έτσι δεν χτίζεις αξιοπιστία. Με ενοχλεί τρομερά ότι λίγες μέρες αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι κανόνες bail-in, φταίνε και πάλι οι κανόνες», δηλώνει χαρακτηριστικά και απορρίπτει τις εισηγήσεις για περί διοχέτευσης στην αγορά φθηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Πρέπει να φέρουμε περισσότερη σταθερότητα στις αγορές», τονίζει και σημειώνει ότι «κάποια αγγλοσαξονικά ΜΜΕ προσποιούνται ότι τα ρυθμιστικά μέτρα που ήρθαν ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Lehman είναι η αιτία της νέας αστάθειας», για να συμπληρώσει: «Αυτό καθοδηγείται από τα συμφέροντα κάποιων. Μπορείς να κερδίσεις περισσότερα χρήματα με ασταθείς από ό,τι με σταθερές αγορές».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πτώση της αξίας των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη, ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει την θεωρία που θέλει ως υπεύθυνη την υπερβολική ρύθμιση. «Διαφωνώ. Δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Υπήρξε αξιοσημείωτη κατάρρευση των τιμών των τραπεζικών μετοχών και στις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένες από ό,τι πριν από λίγα χρόνια. Η γερμανική ρυθμιστική αρχή (Bafin) κάνει εξαιρετική δουλειά και εμπιστεύομαι και την ευρωπαϊκή αρχή. Δεν θα επιτρέψω όλα τα προβλήματα να χρεωθούν στην Γερμανία».
Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης δεν ανησυχεί πάντως για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές και την διόρθωση των αναπτυξιακών προοπτικών προς τα κάτω. «Δεν βλέπω δείγματα για κάτι τέτοιο, παρά την αναστάτωση», σημειώνει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Αποθέωση για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν – Οι πρώτες αντιδράσεις
- Λίβανος: Χριστιανικά χωριά διαψεύδουν τους ισχυρισμούς Νετανιάχου ότι ζήτησαν να προσαρτηθούν στο Ισραήλ
- Οι δηλώσεις του Ρονάλντο μετά τον αποκλεισμό: «Η Πορτογαλία πριν από μένα δεν είχε τίτλο – Το Euro αξίζει όσο ένα Μουντιάλ»
- Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία: Ανησυχία για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό από την Κίνα
- Ρόδος: Συνελήφθη 47χρονος για ενδοοικογενειακή βία – Ξυλοκόπησε την εν διαστάσει σύζυγό του σε βενζινάδικο
- Τι έκανε ο Μοντέρο με τη Δομινικανή Δημοκρατία λίγο πριν τον Ολυμπιακό (vids)
- Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επενδύοντας στη νέα εικόνα της πρωτεύουσας και στο μέλλον της αστικής διαμονής
- Πυροπροστασία περιοχών με βιομηχανικούς χώρους: Απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και ελάχιστος έλεγχος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-9b5dvrjb05g-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442